В страните от ЕС липсват суровини, за да могат да произвеждат експлозиви в необходимите обеми и да осигуряват боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, съобщава Financial Times.

Според информацията от журналистите, които се позовават на данни от правителствени източници и представители на оръжейни компании, в страните от ЕС има недостиг на барут, пластил и тротил.

Поради тази причина няма да е възможно бързо да се увеличи производството на снаряди за артилерийски системи, дори и при достатъчно финансиране.

Нахлуването на руските войски в Украйна разкри липсата на производствен капацитет на отбранителните заводи в Европа. Сегашната ситуация се обяснява с факта, че в продължение на няколко десетилетия отбранителният сектор е финансиран недостатъчно.

Представител на Германия казва, че отбранителната индустрия на ЕС не може да започне мащабно военно производство, което е необходимо във военно време.

Представителят на Чехия казва, че недостигът на суровини не позволява да се разшири производството на артилерийски снаряди за кратко време и ще са необходими около три години, за да се разгърнат необходимите обеми производство на барут.

Испанските оръжейници посочват, че в страните от ЕС има малко заводи за отбрана, освен това те не са напълно заредени. Поради тази причина за ЕС е вариант за разглеждане на въпроса за производство в страни като Индия или Южна Корея.

Освен това, поради голямото търсене, цената на снарядите се е увеличила средно с 20%. Производството на една единица сега се оценява на около 850 евро, което е с 20% по-високо, отколкото беше преди началото на войната в Украйна.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук