Сърбия се готви да подпише с Франция най-голямата оръжейна сделка в съвременната си история. И това ще бъде знак, че войната на Русия в Украйна подтиква един от най-близките съюзници на Москва да диверсифицира своите покупки на оръжия, пише Financial Times.

Говори се, че Белград планира да поръча дузина френски изтребители Rafale от Dassault Aviation на стойност 3 милиарда евро (5,9 милиарда лева), отбелязвайки дългосрочен ангажимент на Запада след десетилетия на зависимост от руските самолети.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. сръбският президент Александър Вучич разочарова европейските столици, като отказа да се присъедини към западните санкции срещу режима на Владимир Путин и запази Сърбия отворена за руския бизнес, като същевременно запази кандидатурата си за присъединяване към ЕС.

Но като натиск от Европа и Съединените щати, Вучич започна да разрешава доставки на сръбски боеприпаси за Украйна и закупуване на западни оръжия в допълнение към китайските и руските системи, използвани в момента от сръбските въоръжени сили, посочват от FT.

Представител на сръбското министерство на отбраната е заявил, че споразумението е "повече от 90% договорено", но двете страни все още не са се споразумели за финансовите условия. Според сръбския служител войната в Украйна е ускорила диверсификацията им.

"Очаква се договорът да бъде подписан през следващите два месеца и в присъствието на френския президент. Решени сме да закупим нови самолети, които значително ще подобрят нашите бойни способности", заяви Вучич в Париж миналата седмица след среща с французите Президентът Еманюел Макрон.