Финландската телевизионна и радиокомпания се обърна към учен футуролог, за да разбере колко вероятно е този или онзи сценарий да причини гибелта на човечеството. Пандемия? Супервулкан? Бунт на изкуствен интелект? Експертът коментира шест варианта и казва кой апокалипсис, според него, ни заплашва преди всички, пише Trud.bg

Човечеството е крехко и много опасности ни дебнат от всеки ъгъл. Но колко вероятно е то да умре в облак от радиоактивна пепел или да бъде унищожено от някакъв робот? На този въпрос отговаря футурологът Карим Джебари. Той е футуролог в Шведския институт за бъдещи изследвания. Дадохме му задача да коментира различните сценарии, които биха могли да доведат до гибелта на човечеството.

Климатичната криза

Климатичната криза, с всички тези повишения на температурата и морското равнище, може да има огромни последици за човечеството, но Джебари смята, че нашият вид не е застрашен. „Рискът тя да доведе до гибелта на човечеството е невероятно малък“, казва той.

Сценарий, който може да има фатални последици за нас, може да бъде допуснат само ако си представим, че климата на нашата планета ще стане толкова горещ, колкото е на Венера. Но това са само теории на тези, които обичат да спекулират за края на света и нямат фактически основания, уверява ни Джебари.

Климатичната криза обаче подхранва други други заплахи, като войни и пандемии. В допълнение, това може да повлияе на икономическия растеж, което също може да причини допълнителни проблеми (това са подобни пандемии). „Мисля, че климатичната криза е много сериозен проблем. Не защото високите температури и горските пожари представляват специфична заплаха за човечеството, а защото нивото на рисковете като цяло се увеличава“, казва Джебари.

Изригването на супервулкан

На нашата планета има около 20 от така наречени супервулкани - огромни кухини в земната кора, които са изпълнени с магма. Най-известната е може би калдерата в американския национален парк Йелоустоун.

Супервулканичните изригвания се случват около веднъж на всеки 100 000 години, но те не се случват толкова редовно, че да трябва да се страхуваме за човечеството. По време на изригването на супервулкан земната кора сякаш експлодира и изтичащата от нея лава унищожава всички живи същества наоколо. Потенциалното изригване на вулкан обаче не заплашва човечеството, каза Джебари.

"Изменението на климата, което супервулканите предизвикваха по-рано в историята, се случва много по-бавно от промените на климата, което ние самите причиняваме сега". Последиците могат да бъдат много дългосрочни: климатът ще се промени в продължение на хиляди или дори десетки хиляди години, казва Джебари.

Когато супервулканът Тоба изригна преди около 75 000 години, се е смятало, че е причинил вулканични зими по цялата планета с продължителност от 6 до 10 години. Пепелта и много други частици, които са летяли във въздуха, просто не са пропускали слънчевите лъчи.

Пандемията

Тъй като в момента коронавирусът вилнее в света, просто е необходимо да се споменат такива класически пандемии като чумата или испанският грип. Карим Джебари казва, че вирусът обикновено се характеризира или с висока смъртност, или със силна заразност. В случаите, когато смъртността е висока, човек обикновено е толкова болен, че чисто физически не може да се движи и да заразява всички наоколо. Има обаче изключения и те са това, което ни плаши.

„ХИВ/СПИН не е много заразен, но отнема много време, за да се открие и затова болнияj човек може да зарази много хора“, казва Джебари.
Ето защо нов неизвестен вирус със сходни свойства може да представлява заплаха за човечеството.

Други опасни инфекциозни заболявания са тези, пренасяни от животни, като чумата, която се разпространява чрез плъховете. Ако самото животно не страда много, то ситуацията става доста опасна за Homo sapiens. "Би било ужасно, ако имаше вирус, който може да се пренася от кожни бактерии или акари".

Въпреки това, докато има икономически ресурси за изследвания и хигиена, пандемиите като цяло могат да бъдат контролирани. Но ако условията се променят, начините за защита срещу болестта също ще се променят. „Четиримата конници на апокалипсиса са един отбор. В историята на пандемиите те често са били свързани с войните“, обяснява Джебари.

Войната

Преди доста време световните държави взимаха решение за всичко и изведнъж започваха война. Но това много се промени след последната световна война - вземете за пример съвременните оръжия и дронове.

„Не знаем какво ще се случи в една ситуация на ядрена световна война, и дали ще можем да държим под контрол процеса на все по-широкото въоръжаване с ядрени оръжия“, казва Джебари.

Той предполага, че една война може да започне с малък ядрен взрив, организиран за тактически цели, и едва след това да се използват все повече и все по-мощни оръжия. Най-лошият сценарий за ядрена война е свързан с появата на така наречените огнени бури. Експлозията на ядрена бомба в един град създава жега и образува микроклимат с ураганни ветрове, издигащи се високо в стратосферата.

Саждите от горящите градове могат да блокират слънчевата светлина, което от своя страна може да доведе до ядрена зима. "Според новите климатични модели ядрените зими са много по-голям проблем, отколкото се смяташе досега". Средната температура може да спадне с 10-20 градуса, в зависимост от това къде се намирате на планетата. Студът може да продължи до 10 години, което ще има катастрофален ефект върху селското стопанство в световен мащаб. 

"Този вид ядрена зима смятам за най-вероятната заплаха за човечеството". Интересна подробност е че, Финландия има една от най-големите хранителни резерви в Европа, казва Джебари.

Изкуственият интеллект (ИИ)

ИИ вече управлява много от ежедневните ни решения. Например, когато може да попитате смартфона си на глас да намери рецепта в Интернет или да видите специално подбрани реклами в социалните мрежи, и така ИИ работи за вас. Отдавна има ИИ, които превъзхождат хората в определени области. Например световният шампион по шахмат Гари Каспаров загуби от компютъра IBM Deep Blue през 1996 година.

Следващата стъпка в развитието ще бъде създаването на така наречения мощен ИИ. С други думи, човек се стреми да създаде ИИ, който би бил  толкова умен или дори по-умен от човек в общия смисъл, а дори и във всички области. Страшният сценарий предполага, че човека ще загуби контрола над машината и тя ще започне да взема решенията и да се усъвършенства, а ние дори няма да разбереме това.

Но как ИИ може да ни убие, конкретно? Примерите на Карим Джебари, са меко казано, кървави. „Представете си, че той е програмиран да създава стомана. Тогава той може да разбере, че човешката кръв е пълна с желязо и да рециклира всички хора, създавайки стоманени тръби от нас".

Чудесно. ИИ, дори и да е много сложен, мисли много конкретно. Той прави това, което му е предписано и не е задължително да прави това, което ние наистина искаме да направи.

Това е любим сюжет на писателите-фантасти, но доколко е реален?

„Според мен е малко вероятно това да се случи. Вече съществуващите технологии с ИИ са не само много далеч от свръхинтелекта, но те са недостатъчни в самата си парадигма. Съществуващата технология просто няма потенциала да стане по-добра от хората. Тяхната архитектура е твърде ограничена.
 
И тъй като всичко това е изтласкано в далечното бъдеще, човекът, според Джебари, ще има време да анализира рисковете и да създаде система, която няма да позволи на ИИ да излезе извън контрол.
 
Космосът
 
Вселената и най-близките до нас галактики са ужасно място, пълно с враждебни сили, които лесно могат да се справят с нас. Има широко разпространена хипотеза, че динозаврите са изчезнали поради астероид. А знаете ли, че космоса е все още пълен с астероиди? „Що се отнася до астероидите, ние доста добре ги проучихме в най-близкото до нас пространство. Примерно, сме разбрали къде се намират най-големите камъни и знаем, че те няма да се сблъскат с нас в продължение на няколко века“, казва Джебари.

Но ние говорим за астероиди, които представляват заплаха в планетарен мащаб. Що се отнася до по-малките небесни тела, които са способни например да унищожат град, тогава, според Джебари, рискът се увеличава. "Но ние изключихме вероятността човечеството да бъде унищожено от астероид в близко бъдеще".

Добре е да чуем, че космическите валуни не ни застрашават в момента. Но ако си позволим да мечтаем, тогава, разбира се, няма да е вредно да обсъдиме по-фантастичния сценарий с извънземните. Джебари каза, че му е трудно да си представи как човек, например, може да разбере потенциалните сигнали от извънземните форми на живот.

„Преводът от напълно непознат език включва взаимодействие с тези извънземни форми на живот“. И какво ще стане, ако не се разбираме? Ще има конфликт. Но кой ще атакува първи, за да спечели тактическо предимство?

Всичко това, разбира се, са само предположения, и на практика те не основани на нищо. Но спекулациите могат да бъдат забавни.