Известният руски футурулог Александър Кононов разкри три вероятни сценария на развитието на света след пандемията от коронавирус. 

Според него има надежда, че човечеството ще си направи правилните изводи от пандемията и страните ще се обединят, за да противодействат на нови заплахи. 

"Оптимистичният сценарий донякъде може да се опише със знаменитата фраза на Ницше: Това, което не ме убива, ме прави по-силен. 

Цивилизацията ще си направи правилните изводи от случилото се и ще се промени нейното отношение към света. Най-накрая ще осъзнаем, че сме едно и съществуваме във враждебното обкръжение на различни среди", твърди Коконов. 

Той напомня, че човечеството е заплашено от "всякакви вируси и всевъзможни геофизически катастрофи, космически проблеми и какво ли още не".

Ученият е убеден, че цивилизацията ще започне да култивира единство.

"Всяка нация ще осъзнае, че трябва да мисли за своята зона за отговорност в този свят, тя ще се стреми да внесе в това своето максимално участие. Спасението е в прогреса на цивилицация", твърди той. 

И все пак, възможен е и негативен сценарий, отбелязва футурологът и дава като пример САЩ, където хората веднага са се втурнали да изкупуват оръжие. 

"Ако властите не вземат достатъчно мерки, вирусът ще изиграе най-ужасната си роля - ще разруши цивилизацията, нейните базисни институти, икономиката.

В момента се създават технологии, които позволяват да се контролира всеки заразен, трябва да се внимава с това", отбелязва Кононов.

Ако епидемията не бъде спряна, има опасност да настъпи нищета, разрушаване на икономиката, пълна анархия. Футурологът се опасява, че в такъв случай може да се стигне до спиране на свободното придвижване на хората. 

Той развива и трети, неутрален сценарий, когато ситуацията ще си остане както преди, а хората ще си бъдат все така уязвими. 

По данни на Световната здравна организация броят на заразените по целия свят вече е над 1 млн. души, починали са повече от 50 хиляди, 200 хиляди са оздравелите.