Действащият американски президент Доналд Тръмп и бившата първа дама Мишел Обама бяха избрани за най-харесваните мъж и жена в САЩ през 2020 г., според последното проучване на „Галъп“, съобщава Анадолската агенция.

По този начин републиканският президент сложи край на 12-годишната доминация на своя предшественик Барак Обама като „най-харесвания мъж“, което го изравни с покойния президент и генерал от Втората световна война Дуайт Д. Айзенхауер.

Когато респондентите били попитани „кой е човекът / жив в момента/ навсякъде по света, за когото сте чели или чували и на когото се възхищавате най-много?“ 18% отговорили, че това е Тръмп, 15% – Барак Обама. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е получил само 6%.

Бившата първа дама Мишел Обама бе обявена за “Най-харесвана жена” за трета поредна година, а на второ място се класира новоизбраният вицепрезидент Камала Харис.

Оценките на Тръмп за публично одобрение по време на неговия мандат са били доста под оценките на Обама, като високите и най-ниските са 67/40 за Обама и 49/35 за Тръмп, според „Галъп“. Но републиканецът все още се радва на силна подкрепа в рамките на своята избирателна база на Републиканската партия.

Сред американците 48% от републиканците определиха Тръмп за “най-харесван мъж” тази година. Обама остана най-добрият избор сред демократите – 32%, в сравнение с 41% миналата година, след като Байдън получи 13% от гласовете сред привържениците на своята партия тази година.

Някои от останалите 10 най-добри мъже в тазгодишното проучване включват изпълнителния директор и бизнесмен на „Тесла“ Илън Мъск, сенаторът Бърни Сандърс, баскетболистът ЛеБрон Джеймс и Далай Лама, духовният лидер на тибетските будисти.