Киев планира в петък, 19 август, да извърши резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Това съобщи пред журналисти в четвъртък официалният представител на Министерството на отбраната (МО) на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на причинена от човека катастрофа в тази електроцентрала", каза Игор Конашенков.

„С цел подготовка на провокация командването на оперативно-тактическата група „Днепър“ до 19 август разгръща постове за радиационно наблюдение в района на Запорожие, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, дислоцирани в Запорожие, за действия в условията на радиационно замърсяване на района“, подчерта представителят на руското МО.

Той информира, че подразделенията на 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) планират да нанесат артилерийски удари по територията на ЗАЕЦ от огневи позиции, разположени в град Никопол.

„Вината за техните последствия ще бъде хвърлена върху руските въоръжени сили“, каза Конашенков.

В същото време, продължи представителят на руското министерство на отбраната, подразделения на 704-ти полк на силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Украйна се готвят за съсредоточаване в района на Запорожката АЕЦ до 19 август, за да заснеме последствията от провокацията на Киев и да демонстрира предполагаемата ликвидация на последствията от аварията.

Конашенков акцентира върху факта, че на територията на Запорожката АЕЦ и в прилежащите към нея райони няма руско тежко въоръжение. Според Конашенков там има само охранителни звена.

„Руските войски нямат тежко въоръжение нито на територията на станцията, нито в районите, прилежащи към нея“, каза той, като припомни, че Киев многократно е разпространявал слухове, че руските войски уж са окупирали станцията и обстрелват врага от далечни разстояния. артилерийски системи, криещи се зад атомната електроцентрала.

„Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ“, подчерта генералът.

Той припомни, че украинското ръководство многократно е разпространявало слухове, че руски войски са окупирали тази атомна електроцентрала и обстрелват въоръжените сили на Украйна от далекобойни артилерийски системи, криейки се зад атомната електроцентрала.