Вчера беше 170-ият ден от войната в Украйна. Ето каква е ситуацията в Донбас на 12 август. И така, какво съобщава украинският генерален щаб и други източници, информира украинският strana.today:

1. Близо до Северск врагът отново напредна към Верхнекаменское и Ивано-Дариевка. А също и от Белогоровка до Григоровка. Атаките, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, са били отблъснати. Но, както виждаме, тази седмица руснаците отново се активизираха в тази посока.

Възможно е обаче тези атаки да са необходими, за да не могат Въоръжените сили на Украйна да прехвърлят сили по на юг - в района на Бахмут и Донецк, където руснаците водят основните настъпателни действия.

2. По време на настъплението от Горловка до Зайцево руснаците имаха частичен успех, съобщи Генералният щаб на ВСУ. Има атака срещу съседното село Кодема, което руснаците се опитват да превземат от няколко дни.

Обобщаване на резултатите от 170-ия ден от войната в Украйна.

И така, какво съобщава украинският генерален щаб и други източници:

1. Близо до Северск врагът отново напредна към Верхнекаменское и Ивано-Дариевка. А също и от Белогоровка до Григоровка. Атаките, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, са били отблъснати. Но, както виждаме, тази седмица руснаците отново се активизираха в тази посока.

Възможно е обаче тези атаки да са необходими, за да не могат Въоръжените сили на Украйна да прехвърлят сили по на юг – в района на Бахмут и Донецк, където руснаците водят основните настъпателни действия.

2. По време на настъплението от Горловка до Зайцево руснаците имаха частичен успех, съобщава Генщаба на ВСУ. Има атака срещу съседното село Кодема, което руснаците се опитват да превземат от няколко дни.

ДНР също твърди, че е настъпила в село Жованка северно от Горловка, през което минава фронтовата линия. Украинската страна не потвърди това.

Горловка е под силен обстрел. Там днес пламна химическият завод "Стирол".

Има също съобщения, че западно от Горловка руснаците са атакували Розовка (от Новобахмутовка и Новоселовка). Предвид трафика на Зайцево е възможно да видим опит за покриване на Торецк и Ню Йорк.

Боевете край Бахмут също са много силни.

Руските телеграм канали съобщават за вражеско нападение на територията на мебелна фабрика в източните покрайнини на Бахмут, както и на завода за гипсокартон Лафарж.

Украйна не потвърждава това. Но вечерната сводка на Генералния щаб казва, че врагът има частичен успех в посока от Покровски към Бахмут (тоест в същата посока, където се намират заводът и мебелната фабрика).

Журналистът на New York Times Андрю Крамер посети позициите на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут. Той каза, че украинците стрелят главно от съветски оръдия, въпреки доставката на оръдия на НАТО. Боеприпасите трябва да се пестят, от всяко оръдие не се изстрелват повече от 20 снаряда на ден.

Крамер беше докаран на позициите на 58-ма бригада в Бахмут, която е на квартира в сградата на общината. След известно време щабът беше обстрелван. Войниците се втурнаха към убежищата, които бяха оборудвани тук, но седем цивилни загинаха в квартала.

3. Близо до Донецк врагът напредна в районите на Авдеевка от Спартак, в Пески, а също и на Маринка. Атаките са неуспешни, според Генералния щаб врагът е изхвърлен на предишните си позиции.

ДНР посочва, че Пески е превзет 90%, а Маринка - две трети. Това не се потвърждава официално от Киев.
Южните фронтове
Историята със Запорожката АЕЦ продължава. Вчера обстрелът на централата беше обсъден в Съвета за сигурност на ООН.

Шефът на МААЕ Гроси каза, че към момента няма данни за непосредствена заплаха от ядрена авария, но ситуацията е заплашителна и е необходимо пътуване на инспектори до съоръжението.

При това пътуване заседанието очерта две основни позиции.

Русия се застъпва за посещение на инспектори без предварителни условия. Украйна и нейните съюзници - Великобритания и САЩ - настояват за изтегляне на руските войски от станцията и демилитаризация на района около нея. На няколко пъти от американци и англичани се чу тезата, че централата няма да е в безопасност, докато руснаците я държат.

Това не беше директно заявено, но Украйна, очевидно, все още не е съгласна с посещението на експерти от МААЕ, докато централата е под контрола на Руската федерация. Що се отнася до този, който я обстрелва, само Киев се изказа ясно по този въпрос, като обвини Москва, че е ударила централата. Останалите страни, включително Лондон и Вашингтон, се въздържаха от оценки по този въпрос. Русия обвини Украйна за обстрела.

Вчера назначените от Русия "власти" на Запорожка област заплашиха да затворят централата заради обстрела. И спиране на електроснабдяването на Украйна.

На юг въоръжените сили на Украйна нанесоха нов удар по моста в Нова Каховка. Контролираните от Русия власти казват, че ударите "не са критични".

В Украйна вчера пристигнаха нови реактивни системи за залпов огън M270 от Великобритания, съобщи министърът на отбраната Алексий Резников. Именно такива системи (или подобни на тях "Хаймари") обстрелват обекти в тила на руснаците.

Междувременно в руските медии и телеграм канали активно се обсъжда информация за смяната на командващия Черноморския флот на Руската федерация. Адмирал Игор Осипов трябва да бъде заменен (или вече е сменен, но все още няма официална информация) от вицеадмирал Виктор Соколов.

От открити данни е известно, че Соколов е на 59 години. Той е служил като командир на минно-торпедна бойна глава на няколко кораба, началник-щаб и командир на дивизион миночистачи до заместник-командир на Северния флот (от 2013 г.).

Соколов ръководи военна кампания в Средиземно море на отряд от кораби на Северния флот, воден от тежкия авиационен крайцер „Адмирал Кузнецов“ от флота на Съветския съюз и тежкия атомен ракетен крайцер „Пьотр Велики“.

Това назначение може да се дължи на загубите, понесени от Черноморския флот на Руската федерация от началото на нахлуването в Украйна. По-конкретно потъването на крайцера „Москва“ и възможна диверсия на летището в Саки, което е част от зоната на отговорност на Черноморския флот.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук