Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски заяви, че на фронта е необходимо да се постигне предимство над противника, да се намалят загубите и най-важното - да се промени отбранителната и нападателната психология, предава УНИАН.

По думите му той е работил няколко дни подред във военни части, които защитават най-горещите точки на Източния фронт.

Сирски отбеляза, че на Харковското направление руснаците водят неуспешни действия, опитвайки се да се придвижат в дълбините на украинските бойни формации и да създадат така наречения "пояс за сигурност“.

По думите му, руснаците са блокирани и във Волчанск, въпреки привлечените сили и средства, които непрекъснато се попълват от части от други направления, отбелязва „Фокус“.

Украинският полковник от запаса, военен експерт Петър Черник коментира неотдавнашното изказване на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, че трябва да се промени армейската психология в украинската армия, съобщава "24 канал“.

Както отбеляза Черник, трябва да се мисли в милитаристични категории и поради факта, че въоръжените сили на Украйна са наситени с огромен брой бивши цивилни, е необходимо да се повиши нивото на професионализация и готовност за бой.

"Много е хубаво, че най-накрая се прие правилният мобилизационен закон, който предписа обучението на всички пълнолетни мъже над 18-годишна възраст.

Ефектът от промяната на самото бойно поле зависи само от майсторското боравене с оръжията и тяхната наличност“, отбеляза полковникът от резерва на ВСУ.

Според Черник основното оръжие за Украйна сега ще бъде авиацията и ракетите с голям обсег в достатъчни количества и е важно да се унищожи логистиката на руснаците.

"Безпилотни летателни апарати с голям обсег, които нанасят имиджови удари, например унищожаването на Су-57, РЛС "Воронеж-М“, пусковите установки С-300 и С-400 – това е много добре, но всъщност преди всичко това е необходимо да се унищожи железницата и ние наистина трябва да удушим Русия по отношение на санкциите“, добавя експертът.