САЩ вероятно ще трябва да добавят повече постоянни или ротационни сили в Европа след руската инвазия в Украйна, заявява пред Конгреса ръководителят на Европейското командване на САЩ, без да уточнява кога и колко.

Генерал Тод Уолтърс, който изпълнява и длъжността върховен съюзен командващ на НАТО, казва, че решенията ще се основават на действията на европейските държави, особено в отговор на необходимостта от изграждане на четири допълнителни бойни групи на НАТО, които се създават в България, Унгария, Словакия и Румъния. Групите са опит да се защитят и успокоят държавите от източния фланг на Европа.

"Моите подозрения са, че все още ще имаме нужда от повече", казва Уолтърс пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Запитан за ранните разузнавателни данни на САЩ, които предполагаха, че Русия бързо ще завладее Украйна, Уолтърс заяви, че може да е имало "пропуск в информацията". Той казва, че този елемент ще бъде разгледан при по-широките прегледи на реакцията на САЩ във войната.

По отношение на използването на хиперзвукови оръжия от Русия в Украйна Уолтърс каза, че е имало "многобройни" изстрелвания, които са изглеждали като опит на Путин да демонстрира възможностите на своята армия.

"Не мисля, че те са били успешни", добавя той.