Палежът на културния ни център в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено“, смята външният министър Теодора Генчовска. По bTV тя каза, че е видяла един от записите на охранителните камери.

„Вижда се мъж, който пристига на колело, изключително спокоен. Слиза от него, сваля една туба със запалима течност, полива входната врата на културния дом и запалва течността. Това, което ми направи впечатление е, че спокойствието му беше нарушено единствено от размера на пламъците“, казва Генчовска.

Тя спекулира, че е възможно мъжът да потърси лекарска помощ ако има изгаряния.

Единствено бързата реакция на местната полиция и пожарна са спасили културния дом от по-големи поражения. „Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен“, казва Генчовска.

„Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството ѝ да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата“, каза външният министър.

Според нея е нормално да има очаквания за започване на преговорния процес за приемането на РСМ в ЕС, но това е въпрос на отговорност от тяхна страна кога ще постигнат конкретни резултати по договореностите.

„Разследването продължава. При откриването на културния център преди месец заплахи имаше безброй. Това е директна атака срещу българите в Северна Македония“, каза директорът на културния център Любчо Георгиевски.