"В момента има огромно напрежение и върху България. Аз съм горд с това, че българската държава отказа да играе по правилата на Русия", заяви американският генерал Бен Ходжис в интервю по NOVA NEWS.

„Мисля, че Съединените щати са отговорни за опазването на световния ред, който ни е гарантирал сигурност и мир десетилетия наред. Благодарение на него всички ние имаме шанса за растеж и икономическа стабилност. За нас е неприемливо един агресор да заплашва други държави и да използва сила, за да се опитва да промени нечии териториални граници.

Ако помислим стратегически за черноморския регион трябва да отбележим, че целта ни е да предпазим съюзниците си – Румъния, България и Турция. Освен тези причини мога да отбележа и това, че китайците наблюдават нашите реакции. Ако се окаже така, че САЩ, заедно с всичките си съюзници, нямат възможност да спрат Путин в Украйна, това ще окуражи Китай”, смята Ходжис.

Яков Кедми: Западът е ужасен от перспективата да отговаря за кризата в Украйна

„България има стратегически интерес в черноморския регион. Страната ви би трябвало да се надява той да остане стабилен и сигурен, да може да се осъществява свободен обмен на негова територия. Същото важи и за другите страни, които са част от региона.

Мисля, че България има стратегически интерес от това да види Украйна като победител от тази война. В противен случай ще станем свидетели на руска доминация в черноморския регион, както и на ограничаване на възможностите на България”, смята Ходжис.

"Путин може да натисне копчето, но не ми се вярва, че ще го направи. Това не би му донесло никакво предимство, подобни действия не биха помогнали на Русия по никакъв начин. Знаете ли, мисля че ядрените му оръжия са най-ефективни тогава, когато той не ги използва. Това е така, защото страхът, който той провокира е достатъчно силен", посочи Ходжис.

„Мисля, че всяка страна от региона би могла да е потенциална мишена. Дори не става дума за военна атака, а за намеса в делата на държавата”, заяви Ходжис.

„Не съм бил в Украйна след началото на войната въпреки това обаче поддържам тясна връзка с мои приятели там – с представители на военната и научната общност, на бизнеса. Аз знаех, че украинската армия ще се представи добре на бойното поле.

Това, което ме изненада обаче е силата на цивилното население на Украйна, тяхната решителност. Мога да кажа, че съм впечатлен.  Всъщност аз съм оптимист относно крайния развой на тази война, който смятам, че ще дойде до края на годината”, прогнозира Ходжис.

„Не бих казал, че ще приключи, по-скоро  става дума за това, че руската армия е изтощена, те вече не могат да поддържат темпото, което се очаква от тях. Вероятно до края на юли или до началото на август тази година руската армия ще бъде смляна.

А до септември украинските войници ще могат да предприемат контраофанзива и да изтласкат руснаците там, където бяха на 23-ти февруари, преди войната да започне. За да стане всичко това обаче факт Западът трябва да продължи да помага на Украйна и да изпълнява поетите ангажименти”, категоричен е Ходжис.

„Що се касае до логистиката – в момента изглежда така сякаш Русия има по-добра артилерия. Според някои хора руската държава разполага с неизчерпаеми военни ресурси. Моето мнение обаче е, че съвсем скоро това ще се промени. Нека вземем предвид и факта, че през следващите седмици в Украйна ще пристигне помощта, осигурена от САЩ, Великобратания, Полша, Норвегия, Чехия и още много други страни. 

Русия има сериозен проблем с човешките ресурси. Войниците не искат да са на бойното поле. Те нямат онзи дух, онзи стремеж, с който разполагат украинците. Ако продължим натиска си към тях, ако продължим да помагаме на Украйна, върховната воля и здравият дух ще надделеят  и ще станат решаващи за изхода от военния конфликт. 

Мисля, че през август фасадата на руската армия ще се пропука и за тях вече ще е трудно да продължат да правят онова, което правят в момента”, смята Ходжис.

US полковник: САЩ водят света към ядрена война ВИДЕО

„Мисля, че чрез тази война Русия се опитва да унищожи Украйна, да премахне завинаги идеята за тази държава. Тук не става дума за президента Зеленски или за украинското правителство. Мишената на войната е идеята за съществуването на Украйна. Това е и причината за масовите унищожения и убийства. 

Путин ненавижда идеята за съществуването на страна, по периферията на Русия, която да бъде свободна, демократична, да прави своите избори и да взема своите автономни решения. Той не иска да има такава държава, която да се приближава към Запада, да се присъедини към Европейския съюз. Смея да твърдя, че Путин не се страхува от Украйна и НАТО. Него го е страх от Украйна и Европейския съюз”, посочи Ходжис.

„България има история. Хората там вярват в идеалите на демокрацията. Всички сме наясно, че трябва да останем заедно. Най-важното, което искам да подчертая е, че няма как да стоим отстрани и да се надяваме, че някой друг ще разреши проблемите ни. Вярвам, че България ще вземе правилните стратегически решения”, каза Ходжис.