Думите на Байдън не са съвсем коректни, защото украинските власти отлично разбраха какво точно прави Русия. Президентът на Украйна Владимир Зеленски получава ежедневни аналитични доклади, които засягат руските войски на границата. Това заяви съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк, цитиран от "Лига".

„Разбира се, това (думите на Байдън) не е съвсем вярно. Ние добре знаехме, че Русия разработва различни сценарии за разширяване. Владимир Зеленски винаги имаше на бюрото си подходящи анализи, които се основаваха на висококачествено разузнаване. Президентът, също така, внимателно реагира на всички думи и предупреждения на нашите партньори“, каза той.

Той подчерта, че Киев разбира намеренията на руснаците и се "подготвя за този или онзи агресивен сценарий". Според него подготовката се доказва от „разпръскването на склада за боеприпаси и оръжията като цяло, светкавичната реакция към многостепенната инвазия и преструктурирането на отбранителните способности, както и ефективното нанасяне на дистанционни удари през първата седмица, което рязко разби първоначалните руски планове“.

В Киев наистина не очакваха масирана офанзива в няколко посоки наведнъж, така че това беше изненада - както за украинците, така и за много западняци.

На 10 юни президентът на САЩ Джо Байдън каза, че украинският президент Владимир Зеленски „не е искал да чуе“ предупрежденията за предстояща пълномащабна руска инвазия. В същото време Вашингтон не се съмняваше, че руският президент Владимир Путин ще „прекоси границата“.

САЩ започнаха да алармират за подготовката на Русия за инвазия в Украйна много преди Путин да обяви "специална операция" на 24 февруари. Американските дипломатически мисии първи напуснаха Киев.

Съветникът на свободна практика на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Алексий Арестович заяви, че украинците не са били предупредени предварително за началото на войната с Русия, за да не се провокира паника, парализираща страната. Властите са били принудени да направят много труден избор.

Друга интересна подробност е, че украинският президент Владимир Зеленски поискал от партньорите си да наложат превантивни санкции срещу Русия преди мащабна руска инвазия, но те "не искали да чуят" призива на Киев.

Това заяви прессекретарят на президента Сергей Никифоров, коментирайки думите на президента на САЩ Джо Байдън.

Според Никифоров тогава президент Зеленски е провел три-четири телефонни разговора с Байдън. Лидерите са обменили в детайли мнения и оценки за ситуацията относно заплахата от нахлуването на Русия в Украйна.

„Следователно фразата „не искаше да чуе“ вероятно трябва да бъде изяснена. Освен това, президентът на Украйна призова партньорите да въведат пакет от превантивни санкции, за да насърчи Русия да изтегля войските и да се деескалира ситуацията. И тук вече можем да кажем, че нашите партньори не искаха да ни чуят", добави говорителят на Зеленски.

По-рано Зеленски, разузнаването и други високопоставени служители заявиха, че  Украйна е видяла подготовката на Руската федерация за инвазията, но „обемът и дързостта“ са били неочаквани.

Според секретаря на СНБО Алексей Данилов се очакваше Русия да атакува на 22 февруари, а не на 24 февруари, но украинците не можаха да бъдат предупредени за точната дата „поради съображения за сигурност“.

В същото време в навечерието на инвазията Зеленски каза, че докато има мълчание по въпросите на подкрепата за Украйна, енергийната сигурност и превантивните санкции срещу Руската федерация, няма да има мълчание в Донбас.

„Какво друго можем да направим сега? Да продължим ефективно да подкрепяме Украйна и нейните отбранителни способности, да предоставим ясна европейска перспектива, налични инструменти за подкрепа за страните кандидатки, ясна и видима времева рамка за присъединяване към Алианса. Подкрепете трансформациите в нашата страна. Създайте Фонд за устойчивост за Украйна и възстановяване и програма за ленд-лизинг за доставка на най-новото оръжие, оборудване и помощ за нашата армия, която защитава цяла Европа“, каза президентът през февруари 2022 г. 

Нищо от това обаче не било направено от страните партньори преди началото на войната на 24 февруари 2022 г.

И дори британският премиер Джонсън тогава обяви готовността си да наложи санкции срещу Руската федерация едва след като „ботушът“ на първия руски войник влезе по-дълбоко в Украйна.