Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за край на насилието в Либия и спазване на споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на ООН. Това предадоха световните медии.

По данни на Министерството на здравеопазването най-малко 39 души са били убити, а други около 100 ранени, през последните пет дни при сблъсъци между враждуващи милиции, които започнаха в понеделник в източните предградия на Триполи. 

Гражданската война се завръща в Либия 

„Генералният секретар осъжда продължаващата ескалация на насилието в и около либийската столица и особено убийствата на цивилни, включително деца“, пише в официално изявление, оповестено от канцеларията на Гутериш, цитирана от БГНЕС. 

„Генералният секретар призовава всички страни незабавно да прекратят насилието и да се придържат към споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на ООН и Помирителните комисии“, се казва още в изявлението. 

Великобритания, Франция, Италия и Съединените щати подчертаха в съвместно изявление, че тези, които пречат на постигането на сигурност в Триполи или другаде на територията на Либия „ще бъдат държани отговорни за действията си“. След падането от власт на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година либийската столица е арена на битка за влияние между въоръжени групировки. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!