Разглеждаме как бихме могли да увеличим присъствието си в Черноморския регион, изтъкна днес пред журналисти генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Така той отговори на въпрос какви допълнителни мерки е склонен да предприеме алиансът, “за да разубеди Русия в черноморското пространство на България и Румъния”, предаде АФП.
Страните от НАТО са изправени пред безпрецедентни предизвикателства пред сигурността, идващи от изток и от юг, заяви шефът на НАТО Столтенберг на срещата на военните министри в щабквартирата на пакта в Брюксел.

Той добави, че вече е било увеличено присъствието на НАТО с повече “въздушни наблюдения” и други мерки като военноморско присъствие и учения.

Столтенберг отново изтъкна, че НАТО ще се съгласи за разполагането на 4 многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша на ротационен принцип . По думите му ще се вземат и решения за “съобразено присъствие” за югоизточния регион със сухопътен елемент, изграден около многонационална бригада в Румъния.

НАТО продължава да настоява Русия да изтегли силите и военното си оборудване от Украйна и да спре подкрепата си към сепаратистите в източната част на страната, заяви още Столтенберг. 

По-рано днес бе съобщено, че Украйна е поискала да участва в българо-румънската бригада.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев, който участва в срещата в Брюксел, посочи, че “що се отнася до Румъния и България, съюзниците се съгласиха да бъдат предприети съвкупност от мерки за допълнително укрепване на сигурността в региона”, информира пресцентърът на МО.

Днес  българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис също се обявиха за засилване на отбраната на Черноморския регион с оглед променената среда на сигурност. Държавният глава на България обяви, че страната ни подкрепя инициативата за създаване на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния с отбранителни функции. Решението за създаването й трябва да бъде взето на срещата на върха на НАТО в началото на следващия месец.

Плевнелиев изтъкна, че България подкрепя тази инициатива и ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип. Той подчерта, че така наречената Регионална черноморска морска инициатива е изцяло отбранителна и ще участието на страната ни в нея ще засвидетелства желанието за регионално сътрудничество и стремеж за общо решение на кризите.

На офертата на властите в Букурещ България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море обаче премиерът Борисов е отговорил: „Това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона. Не ми трябва война в Черно море”.