Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", каза военният министър Николай Ненчев.
България е готова да участва с 400 бойци в сухопътната бригада на НАТО на територията на Румъния, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Брюксел, цитиран от БНР.

"Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", обясни Ненчев  в рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел, където той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша, стана ясно от изявление на генералният секретар Йенс Столтенберг. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли.

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.