На 13 август ВВС на Украйна нанесе 10 удара по районите на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника на руските войски и четири по техните зенитно-ракетни комплекси.

Също така, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, през деня ракетно-артилерийските части са поразили две артилерийски установки на огневи позиции, един зенитно-ракетен комплекс, една станция за радиоелектронна борба, една руска система за ПВО.

Междувременно за денонощие руснаците нанесоха два ракетни удара, 24 въздушни удара и около 40 атаки с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) по позиции на украинските войски и населени места.

„Вероятността от нанасяне на ракетни и въздушни удари по цялата територия на Украйна остава висока“, предупреждават от Генералния щаб.

На фона на вниманието на света към контранастъплението на Украйна, Русия тихомълком започна нова офанзива в източната част на района на Луганск, която според анализатори има за цел да подкопае украинската контранастъпление.

Както казва THE HILL, докато тази окупационна операция е много по-малка от зимната офанзива на Москва, руската офанзива може да окаже натиск върху Украйна и да раздели вниманието й.

Руските войски бързо са напреднали към Купянск, Харковска област, който се намира точно до Луганск, и ако той бъде превзет, това ще засили руския контрол над района. Градът беше превзет от Москва в първите дни на войната, преди украинските сили да си го върнат миналата есен.

Марк Канчиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, се съмнява, че Русия може да продължи напред. Но ако това се случи, според него това ще бъде сериозен удар за Украйна в опасен момент.

"Заслужава си да му се обърне внимание. Ако руснаците постигнат някакъв напредък тук, това наистина е голяма работа", каза Канчиан. 

"Ако успеят да направят това в момент, когато украинската контраофанзива е заседнала в отбранителната зона, това ще бъде много мощен провал и според мен, много обезкуражаващ за западните поддръжници", добави той.

Украински официални лица потвърдиха, че атаките край Купянск се засилват. Русия също настъпва от Кременная към град Лиман в Донецка област. Устието на юг от Купянск е друга важна цел в усилията на Москва да стабилизира властта си на изток.

Арам Шабанян, мениджър за разузнаване с отворен код в мозъчния тръст New Lines Institute, каза, че Русия е постигнала напредък, но не превзема големи градове или украински позиции.

„Те се опитват да принудят украинците да прехвърлят силите си на друго бойно поле, докато проучват къде има слаби места“, каза той.

Шабанян също така подчерта, че Русия вече е изразходвала повечето си ресурси и е малко вероятно да успее да организира някаква голяма офанзива до следващата година - оценка, споделяна от повечето военни анализатори.

Руските войски бяха принудени да се оттеглят от позициите си в източния сектор на фронта, тъй като Украйна си върна ключово село в района на Донецк.

Според The ​​Independent руските окупатори са изоставили позициите си в Урожайне, стратегически важно югоизточно село, което украинските войници се биеха няколко дни като част от контранастъпление.

Според някои информации украинските войници са използвали американски умни бомби, доставени през март. Официално потвърждение за това обаче няма.

Харвест беше превзет отново на фона на информация, че диктаторът Владимир Путин вече не финансира наемниците от групата Вагнер. Беларус вероятно е основният финансист на бойците.

Положението на фронта

Руските нашественици се опитват да овладеят положението в Купянск, но понасят загуби. Коментирайки текущата ситуация в този участък на фронта, говорителят на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий отбеляза , че основните атакуващи действия са съсредоточени от противника в района на Ивановка и Синковка.

Онзи ден заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че въпреки свръхтежките бойни условия и съпротивата на противника, украинските войски са частично успешни в посока на село Урожайное, Донецка област, което е до освободеното по-рано село Старомайорское. Освен това врагът там изпитва проблеми с логистиката, поради постоянното пропукване в техните комуникации.

Изтребител на руските ВКС свали хеликоптер Ми-8 на въоръжените сили на Украйна във въздушен бой над Донецката народна република. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„Изтребителната авиация на руските въздушно-космически сили в района на село Брусовка на ДНР свали във въздуха хеликоптер Ми-8 на ВВС на Украйна“, каза Конашенков.

По данни на Министерството на отбраната по време на СВО въоръжените сили на Украйна са загубили 458 самолета, 246 хеликоптера, 5708 БЛА, 429 системи за ПВО, 11 274 танка и бронирани машини, 1144 машини РСЗО, 5862 артилерийски оръдия и минохвъргачки. Освен това са унищожени 12 207 специални военни машини.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че загубите на Въоръжените сили на Украйна в Донецко направление за денонощие възлизат на 300 души. Военнослужещи от украинската армия неуспешно се опитаха да атакуват руски позиции в района на населените места Белогоровка, Веселое, Красногоровка, както и западно от Клещеевка в ДНР.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук