В рамките реч, изнесена на научна конференция в Охрид, президентът на Република Македония Георге Иванов се изказа за договора за името с Гърция, коментира излъчващият на албански език скопски телевизионен канал "Алсат-М“. Според Иванов той ще доведе до написването на политически коректна история, в която ще бъдат въведени представи, скроени по волята на Гърция, и които в бъдеще ще бъдат преподавани на децата в училищата и на студентите в университетите.

"С Договора от Преспа Вашата академична и образователна дейност ще бъде контролирана от политици, дипломати и бюрократи, които ще цензурират ревностно учебниците, които пишете или от които преподавате“, предупреди Иванов.

Пред участниците в конференцията Иванов подчерта, че авторите на текста на споразумението от Преспа демонстрират липса на познания за балканската история.

"Но те правят крачка по-натам, като отричат много универсални ценности. Те отричат преди всичко правото на самоопределение, което означава, че само нацията има право да реши съдбата си, че никой не е упълномощен да се намесва в живота й“, допълни македонският президент. 

Телевизията припомня, че договорът за името предвижда създаването на съвместна комисия от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси. Тя трябва да съгласува тълкуването на исторически събития, но работата й ще бъде под наблюдението на външните министерства на двете страни.