Има риск коронавирусът да излезе от контрол в Германия, предупреди днес председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) и премиер на провинция Бавария Маркус Зьодер, цитиран от Ройтерс.

"Короната се върна с пълна сила; втората вълна е тук", каза той на заседание на баварския парламент.


Същевременно Зьодер подчерта, че не е нужно да се затварят границите на провинцията с Швейцария, Австрия и Чехия и изрази решимост да бъде оставена икономиката да функционира, а училищата и социалните домове да останат отворени възможно най-дълго.

"Нашият приоритет е да избегнем пълното затваряне", каза той и уведоми депутатите, че ще въведе "тъмночервен" код за заплаха от зараза и по-строги рестрикции в някои райони на Бавария с повече от 100 нови случая на 100 хиляди жители за седем дни.

От вчера жителите на баварския окръг Берхтесгаденер ланд са под пълна карантина, което се случва да пръв път в Германия от април.

Въпреки че нивото на инфекциите в страната е значително по-ниско от това в други части на Европа, те се увеличават и в събота бяха обявени рекордните 7830 нови заразени за денонощие, сочат данни на Института "Роберт Кох".