Естония наложи двуседмична самоизолация на лицата, пристигащи от България и други 31 държави-Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Ватикана и Обединеното кралство, пише Трибюн бг.

По-рано официалните събития, предвидени за 20 октомври по време на посещението на българския президент Румен Радев в Естония, бяха отменени поради контакт на българския държавен глава с носител на коронавируса. Това стана ясно от информация на пресслужбата на кабинета на естонския президент.


За Финландия, Литва и Латвия е в сила изключение от разпоредбата за самоизолация, ако лицата представят удостоверение за отрицателен тест за коронавирус в рамките на 48 часа преди пристигането си и не са пътували другаде през последните 14 дни.

Ограничението на свободата на движение не се прилага за пътници, пристигащи от следните държави: Кипър, Гърция и Норвегия.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на телефони: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на (+358) 44 055 0547.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo.