Разходите на Германия за внос на стоки от Русия през март тази година са се увеличили със 77,7% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 4,4 милиарда евро, съобщи Федералната статистическа служба на Германия, цитирана от ТАСС.
 
Междувременно източник на Bloomberg от германското правителство съобщава, че в Берлин са решени да се откажат от вноса на руски нефт до края на годината, независимо дали Европейският съюз наложи ембарго.
 
Основната причина за това значително увеличение на вноса е нарастващите цени на суровините, по-специално на петрола и природния газ. Най-важните стоки, внесени от Русия, са суровият петрол и природният газ, чиято стойност нараства с 56,5% до 2,4 млрд. евро. Вносът на тези енергийни ресурси от Русия през март 2022 г. обаче намалява с 27,8% в сравнение със същия месец на миналата година .
 
Други важни стоки, внесени от Германия, са металите. Така разходите за внос се увеличават със 117,3% до 0,8 млрд. евро, докато вносът намалява с 19,2%. Коксът и петролните продукти също са значителен германски внос от Русия. Стойността на вноса нараства с 203,5% до 0,5 млрд. евро, обемът нарасна с 26%.
 
Що се отнася до износа на Германия за Русия, на фона на събитията в Украйна и последвалото налагане на санкции през март 2022 г., той намалява с 58,7% спрямо същия период на миналата година и се срива до €1 млрд.

През февруари тази година износът за Русия се увеличава с 16.7% спрямо същия месец на предходната година. Така германският внос надхвърли износа в търговията с Русия с рекордните 3,4 милиарда евро през март 2022 г. През февруари 2022 г. превишението на вноса над износа възлиза на 1,4 милиарда евро.
 
Германските власти полагат усилия за сключване на сделки с алтернативни доставчици. В същото време правителството е уверено, че ще успее да реши оставащите логистични проблеми през следващите шест до седем месеца.

В същото време, според източници, германският кабинет, оглавяван от канцлера Олаф Шолц, възнамерява да популяризира националния си план в рамките на санкциите на ЕС срещу Русия, въведени в отговор на специална военна операция в Украйна. Федералното правителство обаче не уточни кои държави ще компенсират недостига на петрол.