Германският Християнсоциален съюз (ХСС), който влиза в управляващата коалиция, прие днес на конгреса си в Мюнхен нова политическа програма, с която ще влезе в 2017 г. - година на избори за Бундестаг. Документът бе одобрен единодушно, предаде ТАСС, цитиран БТА.
Новата програма - вече седма в историята на ХСС, се нарича "Редът" (Die Ordnung). Сред ключовите точки е въвеждането на лимит за приемане на бежанци от 200 000 души.

Миналата година германските власти регистрираха близо 890 хиляди мигранти. ХСС и неговият "старши" коалиционен партньор - Християндемократическият съюз на Ангела Меркел, още не могат да се разберат по този ключов въпрос от вътрешнополитическия дневен ред. Меркел е против въвеждането на ограничения за приемането на бежанци.

Заради разногласията във връзка с квотите канцлерката като председателка на ХДС за пръв път не участва в конгрес на ХСС. Речите на всеки от водачите на двата центристки съюза пред конгресите на партньорската организация са дългогодишна традиция, своеобразен ритуал и досега бяха смятани едва ли не за задължителни, отбелязва ТАСС.

Според зам.-председателя на ХСС Манфред Вебер партията смята да обвърже искането за въвеждане на лимит за бежанци с евентуалното си участие във формирането на бъдещо правителство, ако коалицията ХДС/ХСС спечели изборите за Бундестаг. "Без въвеждане на лимит коалицията с ХСС догодина ще е невъзможна", подчерта той в интервю за в. "Пасауер нойе пресе".

В новата си програма ХСС се определя като "консервативна партия на бъдещето", обявява се против развитието на мултикултурно общество в Германия и за пръв път говори за "доминиращата култура" като "основополагащ консенсус за живота в страната".

В документа специално се изтъква необходимостта от противодействие срещу "разрушителните стремежи на политическия ислям". ХСС предупреждава освен това за "лява заплаха", опасявайки се, че след изборите за Бундестаг управляваща коалиция може да формират социалдемократите, "Зелените" и "Левите".

Участниците в конгреса отхвърлиха с убедително мнозинство предложение партията да оттегли подкрепата си за канцлерката Меркел, ако тя отново се кандидатира за поста, предаде ДПА.