Жителите на Берлин може да плащат по 1 евро на ден, за да използват обществения транспорт за една година напред. Властите в германската столица планират да въведа тази мярка, за да накарат хората да се откажат от автомобилите си и да намалят замърсяването на въздуха.

"Стъпка по стъпка искам да следвам целта за въвеждане на годишна карта за обществен транспорт за 365 евро", посочва кметът на Берлин Михаел Мюлер за Neue Zürcher Zeitung.

Годишната карта за сега е около 700 евро. Подобен ход ще направи Берлин най-новият германски град, който ще последва така наречения "виенски модел". Използването на обществения транспорт в австрийската столица е нараснало, тъй като операторът Wiener Linien понижи цената на годишния билет до 365 евро през май 2012 г. Във Виена почти половината от населението на града имат годишна карта, а процентът на пътуванията с метро, трамвай или автобус е нараснал до 38% - в сравнение с 27% в Берлин, 23% в Мюнхен и 18% в Хамбург. Няколко германски града също проучват моделите за карти по виенски модел, пише британският Guardian.

Карта за 365 евро е била тествана от началото на годината в Бон и в югозападния град Ройтлинген. Есен, Херренберг и Манхайм също ще получат финансиране от федералното правителство, за да проучат дали карти с намалени цени могат да убедят местните хора да оставят колите си и да се качат на автобус или метро.

Въпреки това, много общински власти откриват, че намаляването на цените за градския транспорт води до нови предизвикателства. Ако успеят да увеличат броя на хората, които използват обществения транспорт, ще има нужда от по-дълги влакове в метрото и спирки в града с по-кратки интервали, например. В "автомобилната нация" на Германия съществуват опасения, че в градовете липсват средства за субсидиране на преминаването към обществен транспорт или, че гражданите не са склонни да се разделят с превозните си средства. В Бон, само малко над 5000 от 17 000 налични годишни карти за 365 евор са взети след въвеждането им от 1 януари.

Процесът вече показва мащаба на предизвикателството: постоянната оферта за пътуване на стойност 1 евро на ден би струвала на сравнително малък град като Бон още 23 млн. евро годишно, твърдят местните власти. В Берлин подобна схема ще дойде с допълнителни годишни разходи от около 100 млн. евро, според изданието Tagesspiegel.

Мръсният въздух е европейски и световен проблем, справянето с който е трудно начинание. Въпреки това, столиците по света правят експерименти. Например в Париж градският транспорт намали цените на билетите, като целодневната карта за целия регион падна на 3,80 евро при нормална цена 24 евро.

Френската столица също така ще забрани дизеловите автомобили до 2024 г., а бензиновите ще понесат същите последствия до 2030 г. До 1 юли в Париж за последно можеха да се движат без ограничения превозни средства от нисък екологичен клас, включително и дизелови леки автомобили, регистрирани до 1 януари 2006 г.