Русия ще установи пълен контрол над Донбас до дни или седмици, след което ще изгради сухопътен коридор към Крим. До този извод стигна германският военен експерт в оставка генерал-лейтенант Роланд Катер в предаване на живо по телевизия Welt.

"Имам впечатлението, че руснаците решават въпросите един по един, което води до извода, че те ще поемат контрола над Донбас, което според мен е въпрос на дни, в най-добрия случай на седмици", заявява той.

Катер отбелязва, че пълният контрол над Донбас не е крайната цел на Русия. Според него ръководството на въоръжените сили на страната "няма да се задоволи с изпълнението на тази задача и ще продължи".

Катер предполага, че в бъдеще Русия ще започне да изгражда и укрепва сухопътен коридор към Крим. Според германския генерал в оставка основната линия ще засегне Мариупол и други пристанища.

Катер е направил оценка и на настоящите действия на Русия в региона. Според него това е "много ясна тактика".

Администрацията на САЩ планира да предаде на Украйна реактивни системи за залпов огън с управляеми ракети с обсег над 60 км, съобщава Wall Street Journal.

GMLRS ще се превърне в едно от оръжията с най-дълъг обсег на действие, с които разполагат украинските войски, но, както смятат американците, то няма да им позволи да нанасят удари по цели дълбоко в руската територия, което ще намали рисковете от пряка конфронтация между Русия и САЩ.

"Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да предостави на Украйна управляема ракетна система, способна да поразява цели на разстояние над 40 мили. GMLRS е около два пъти по-далекобойна от гаубиците M777, които САЩ по-рано бяха предали на Украйна", се казва в публикацията.

По-рано Байдън заяви, че Украйна няма да получи американски ракети, които биха ѝ позволили да атакува цели дълбоко в Русия.

Турските власти решиха да отменят и отложат редица военни учения на НАТО.

Анкара обяснява този ход с Конвенцията от Монтрьо, която забранява на военни кораби да плават в Черно море.Това е било съобщено от министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, информират световните издания.

Тази конвенция ограничава присъствието на военни кораби на трети страни в Черно море за срок от три седмици, а в изключителни случаи Турция може напълно да забрани преминаването на кораби през проливите Босфор и Дарданели.

Министърът подчертава, че Турция е решила да стане посредник в украинския процес. Анкара се опитва да запази баланса на силите и не е готова да заеме твърда антируска позиция.

Чавушоглу подчертава, че турските власти имат важна роля на международната сцена и ще продължат да провеждат собствена политика.