Да се разговаря с Руската федерация е просто необходимо, заявил за вестник Lübecker Nachrichten един от лидерите на германските „зелени” Юрген Тритин в интервю под заглавие „Russland ist unser großer, sich schlecht benehmender Nachbar“ (Русия е нашият голям, лош с поведението си съсед). Според него, правителството на канцлера Ангела Меркел просто няма стратегия за отношенията си с Русия.
 

„Някакво движение все пак се забеляза. В работите за отравянето на двойния агент Скрипал Берлин - без особена нужда, без да има доказателства, с цената на разкола в ЕС – подкрепи Великобритания и въведе санкции. Що се отнася до Сирия, то след ракетния удар, който бил нарушение на международното право, германското правителство открито застана на страната на САЩ” – недоумява членът на Комитета по чуждестранните дела в Бундестага. При това санкциите на САЩ спрямо РФ удариха немски предприятия.
 
„Германската промишленост получаваше 40% от алуминия от Русия. Сега трябва да го купува от САЩ на по-високи цени.Това е просто немислимо, заради самоуправни решения да наказват предприятия, които работят в съответствие със законодателството на ЕС, и да им прекъсват суровинното снабдяване” – се възмущава германският политик.
 
„Последните санкции на САЩ нямат нищо общо с намесата на Русия в работите на Украйна: това вече е елемент на търговска война” – констатира Юрген Тритин. / БЛИЦ