Германските провинции настояват за удължаване на ограничителните мерки преди планираната за сряда конференция с канцлера Ангела Меркел. Те ще координират отговора на страната в борбата с коронавируса, предават световните осведомителни агенции.

Преди тази среща премиерите на 16-те федерални провинции на Германия ще проведат разговори, за да решат какви действия да бъдат предприети.

Проектопредложения, видени от агенцията, разкриват, че премиерите на провинциите предлагат ограничаване на събиранията до две домакинства до 20 декември, като все още се обмисля потенциално разхлабване на ограниченията за коледните празници.
 
Провинциите също предлагат забрана на новогодишната заря.

Меркел и други водещи политици подготвят германската общественост за удължаване на блокадата, която влезе в сила от началото на ноември, след като новите случаи на коронавирус остават на високи нива.

От началото на ноември Германия отново затвори ресторантите, бирариите, театрите, музеите и плувните басейни. В понеделник Институт "Роберт Кох" съобщи за 10 864 нови случая.

Общо в страната има 929 133 заразени и 14 112 починали.

Меркел и премиерите на провинциите са под натиск да действат в сряда, след като миналата седмица не успяха да договорят следващите стъпки. Канцлерът иска да се носят маски и в училищата, а също по-големи ограничения на социалните контакти.