"Унгария не иска да приеме пари от специалния фонд на Европейския съюз (ЕС), който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността", това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от ДПА.

Това унгарско решение се съдържа в постановление, публикувано в държавния вестник късно в петък.

Страната неотдавна прие закон, който ограничава достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение.

Пепеляшка стана лесбийка, а Орбан изригна!

В отговор еврокомисията предприе юридически стъпки срещу Унгария заради закона и обвини унгарското правителство, че нарушава правата на ЛГБТ общността. Европейската комисия (ЕК) освен това е в процес на одобрение на националните планове за това как да бъдат използвани европейските средства за възстановяване от пандемията.

В същото време хиляди демонстрираха по улиците на Будапеща в подкрепа на ЛГБТ общността.

Според Унгария ЕК бави одобрението на техния план, заради "отхвърлянето й по политически причини на национален закон за защита на децата". По план страната трябва да получи около 7,2 милиарда евро европейски средства за възстановяване от пандемията.

На този фон хиляди унгарци се включиха в ежегодния гей парад в Будапеща, за да изразят подкрепа за ЛГБТ общността и да протестират срещу влезлия неотдавна в сила закон, който ограничава преподаването на теми, свързани с хомосексуалността в училищата.

Те споделиха, че вече е 21-и век и хората трябва да могат да живеят свободно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!