Зловещ огромен фрагмент от череп с два реда назъбени ръбове, подобни на зъби, е изхвърлен на външните брегове на Северна Каролина.

Фрагментът от черепа се е появил на остров Хатерас в едноименния национален морски бряг на нос Хатерас, южно от село Салво, пише GlasNews.bg, позовавайки се на Daily Mail.

За невероятната находка съобщава Службата за национални паркове на САЩ (NPS), която обслужва този крайбрежен регион на Атлантическия океан.

Изследователи са изследвали фрагмента от черепа и са установили, че той е широк около 90 сантиметра и висок около 60 сантиметра.

Представителите на службата на парка предполагат, че фрагментът от черепа е част от "черепната кухина" на морското същество, като дължината на животното вероятно може да достигне до 18 метра, а теглото - около 40 тона.

Изследователите също предполагат, че фрагментът от череп може да принадлежи на гърбат кит (Megaptera novaeangliae).

Тези животни имат специална структура на черепа, което осигурява уникалното им хранително поведение. Това, което изглежда като зъби на черепа, най-вероятно е отрязана област, където черепът е бил съединен с останалата част от тялото.

Имайте предвид, че гърбатите китове се хранят с филтър, така че използват протеинова структура, известна като мустаци, вместо зъби, за да им помогнат да събират планктон и водорасли.

Според изследователите черепите на китовете са относително гъвкави, което им позволява да отварят широко устата си, за да консумират големи количества вода и плячка.

Известно е също, че гърбатите китове имат мандибули (долни челюсти), които не са слети с черепа - учените смятат, че наскоро открит фрагмент от череп може да разкрие как черепът е бил отделен от мандибулите на кита.

Данни от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) показват, че повечето гърбати китове умират в резултат на фатални сблъсъци с кораби или риболовни съоръжения, в които са се оплитали.

Изследователите смятат, че откритият фрагмент от черепа на кита може да помогне на учените да научат повече за този вид и как и къде живеят.

Служителите на парка предупредиха цивилните да не се опитват да грабнат внушителния фрагмент от череп като личен трофей.

„Съгласно Закона за защита на морските бозайници е незаконно да притежаваш части от труп и/или кости на морски бозайници“, посочват те.