Северноатлантическият алианс извърши уникално по рода си учение днес, предадоха от пресцентъра на алианса.

Шест американски бомбардировача Б-52 „Стратосферна крепост”, придружени от 80 изтребителя, прелетяха само за ден над всички членки на НАТО.

Американските бомбардировачи прелетяха над всички 30 членки на алианса, тренирайки заедно със своите съюзници. Учението „Съюзно небе” демонстрира големия ангажимент на САЩ към алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От Министерство на отбраната на Република България потвърдиха, че нашата страна също се е включила в събитието. Американски бомбардировач Б-52 е прелетял над България след 16:30 часа, придружен от български изтребител МиГ-29.

В съобщението се казва, че мисията се извършва над Европа и Северна Америка, като по време на учението американските бомбардировачи Б-52 ще бъдат ескортирани от 80 изтребителя от целия алианс.

Целта на учението е да се засили способността на НАТО да реагира заедно на всяко едно предизвикателство. Столтенберг каза, че подобни тренировъчни мисии помагат на НАТО да изпълни основната си мисия: да възпре агресията, да предотврати конфликти и да гарантира мира.

Самолети от 20 съюзнически страни летят редом до американските бомбардировачи, включително и от България. В списъка с държави са споменати Белгия, България, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Турция и Великобритания.