Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в Международния антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“, който се проведе в Киев, Украйна. Форумът бе под патронажа на г-жа Ирина Венедиктова – главен прокурор на Украйна.

Основен фокус на срещата бе противодействието на корупцията по "високите етажи на властта" и финансовите престъпления, както и необходимостта от функционирането на специализирани структури с цел гарантиране ефективността на разследванията на този вид престъпни деяния. Засегнати теми в дискусията бяха начините за проследяване и пресичане на незаконното финансиране, конфискацията на придобито по престъпен начин имущество и активи.

В събитието участваха главни прокурори и магистрати от държави от Централна и Източна Европа, ръководители на специализирани съдилища и прокуратури по противодействие на корупцията в Украйна, Денис Монастирски - вътрешен министър на Украйна, правосъдният министър на страната Денис Малюска, председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Онлайн във форума се включиха и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, президентът на Евроджъст Ладислав Хамран и представител на ОЛАФ. Сред участниците бяха и представители на Съвета на Европа, Международната асоциация на прокурорите, неправителствени организации и академичната общност.

Представителите на отделните прокуратури обсъдиха спецификите на съответните законодателни системи в контекста на необходимостта от прилагане на комплексни и съвместни подходи в провеждането на трансгранични разследвания.

Акцент в дискусиите бяха и предизвикателствата пред разследващите и правоприлагащите органи за борба срещу корупционни и финансови престъпления в контекста на бързоразвиващата се дигитализация и навлизащите на пазарите нови механизми за разплащания като криптовалутите.