Емоциите във Великобритания врат и кипят. Страната е в пълен хаос. Разногласията около Брекзита засегнаха дори семейството на премиера Джонсън. Британците са по-разединени от когато и да било, пише "Дойче веле".

Клюките, че в семейството на Борис Джонсън има разногласия относно Брекзита, донесе известно удовлетворение на британците, които са изтощени от политическия хаос в страната.

Извънредна новина от британския парламент за Брекзит

Защо точно в дома на премиера да цари мир и спокойствие, при положение че навсякъде в страната споровете около Брекзита развалят отношенията между приятели, родители и деца и дори между брачни партньори?

По-малкият брат на Борис Джонсън, Джо Джонсън, известен като проевропеец със сдържан и дружелюбен характер, неочаквано обяви оттеглянето си от политиката. Като депутат от Консервативната партия близо 9 години той представляваше в парламента региона на Орпингтън, Югоизточен Лондон.

Между „семейната лоялност и националния интерес“

Джо Джонсън бе министър в правителството на Тереза ​​Мей, a когато брат му Борис стана премиер, го направи държавен секретар. Сега обаче Джо Джонсън обясни, че се разкъсва между "семейната лоялност и националния интерес".

Брекзит донесе неочаквано добра новина

Братът на премиера вече се беше примирил с факта, че страната ще напусне ЕС, но искаше това да стане с договор. Неговото оттегляне от политиката може да се тълкува като явен разрив с все по-твърдия курс на премиера Джонсън.

Никола Стърджън, министър-председателката на Шотландия, написа по този повод в Туитър: „Собственият брат на Борис Джонсън вече не може да проумее посоката, по която е поел“. А депутатката от Лейбъристката партия Анджела Райнър бе още по-рязка: "Борис Джонсън е такава заплаха, че дори собственият му брат му няма доверие."

Сестрата на Борис Джонсън, Рейчъл, обаче отхвърли слуховете, че в семейството редовно се водят спорове около Брекзита: "Това е пълна глупост ... Семейството избягва този въпрос, особено по време на хранене, защото не искаме да се караме с премиера."

Емоциите кипят

А настроенията сред обикновените британци? Страната е разединена повече от всякога. Един застъпник на Брекзита се ядосва заради непрекъснатото му отлагане. „Искаме да излезем най-накрая от ЕС, така както обещаха политиците след референдума през 2016 г.”

Той смята, че ЕС ще започне истински да преговаря с британците, едва когато те заплашат с незабавно напускане на общността. "Без сделка е идеално, защото тогава британците ще получат онова, което искат от европейците", казва той.

Борис Джонсън молил горещо брат си да не напуска поста си насред "Брекзит"

Една жена не крие отвращението си от ситуацията: "Живеем в хаос, а ни управляват идиоти. Те изоставиха всички други важни проблеми на страната. Вече става дума само за политически игрички”. Друг млад човек добавя: "останалите държави просто ни се смеят. "

Емоциите се нагорещяват се повече, а горчивината расте: „Надявам се да се събудим от този колективен кошмар. Надявам се да няма Брекзит без сделка и хората да разберат, че най-добрата сделка за нас е тази, която сме сключили с ЕС“, казва една жена.

Предсрочни избори, според нея, би трябвало да се проведат чак когато стане ясно, че няма да има твърд Брекзит.

Това мнение до голяма степен съвпада с позицията на бившата консерваторка Анна Субри, която от пролетта на тази година вече е независима депутатка. „На постоянното отлагане на Брекзита трябва да се сложи край. На британската общественост ѝ омръзна да предъвква този въпрос, а икономиката се нуждае от сигурност.