В навечерието на първата година от смъртта на кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст миналия септември, във Обединеното Кралство започна процес по избирането на място и изготвяне на проект за мемориал в нейна памет, предава bTV.

Денят, в който почина кралица Елизабет II, e oсобен, защото това е и денят, в който синът ѝ Чарлз стана крал. Но точно защото е печален, поводът ще бъде отбелязан в тесен семеен кръг.

В момента крал Чрез III и кралица Камила са в замъка Балморал в Шотлндия, където почина кралицата. Очаква се там да са заедно с децата и внуците си и на 8 септември.

Великобритания планира да почете кралица Елизабет II  и с паметник. Правителството и дворецът са създали за тази цел комитет, който трябва да подготви предложения за мемориала, както и национална възпоменателна програма.

Желанието на властите е паметникът да бъде открит през 2026 г. – за стотния рожден ден на кралицата. Председател на комитета е бившия личен секретар на кралицата Робин Янрин, а сред членовете на новия орган ще бъдат високопоставени представители на кралското семейство, политици и експерти.

Изготвените предложения ще бъдат представени на крал Чарлз III и на министър-председателя Риши Сунак. Едно от местата, които се обсъждат за поставяне на паметника, е лондонския площад „Трафалгар“.

В публикувано социологическо изследване преди ден става ясно, че близо 62% oт британците подкрепят монархията, а около 21% искат държавния глава да се избира с пряко гласуване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук