Поради близката разлика в гласовете между Тръмп и Байдън от 0,5%, започна повторно преброяване на гласовете в щата Джорджия.

Първата изненада дойде от държавния секретар на щата, републиканецът Брад Рафенспергер, който заяви желанието на републиканците да фалшифицират резултатите от изборите.

На 16 ноември се появи информация, че в окръг Флойд, Джорджия, по време на преброяването е намерена флашка с данни за 2600 неотчетени бюлетини, след като те са били взети предвид, разликата между Тръмп и Байдън е намаляла с 800 гласа.

"Бюлетините не бяха преброени, защото областните власти не ги качиха в изборната нощ", каза пред репортери Габриел Стерлинг, чиновникът, който управлява избирателната система на щата от името на държавния секретар Брад Рафенспергер.

На 17 ноември беше открита друга карта с памет, но този път в окръг Файет с 2755 гласа, с разлика в полза на Тръмп от 449 гласа. Така в момента Байдън изпреварва Тръмп в щата Джорджия с 12 929 гласа.

Както съобщават местните медии, към 17 ноември:

  • 57 избирателни района нямат отклонения от първоначалното преброяване на гласовете

  • 21 избирателни района имаха плюс или минус някой и друг глас от първоначалното преброяване на гласовете

  • 32 окръга са във фаза на преброяване и съдебен спор.

Преброяването на гласовете трябва да приключи до 20 ноември.

Изявленията на държавния секретар, откритите грешки при преброяването на гласовете първоначално в полза на Байдън и радостните изявления на представителите на Демократическата партия, че 600 000 жители на Джорджия вече са поискали бюлетини по пощата в ключовия втори кръг на изборите за Сенат, говорят за предстоящите трудности за Републиканската партия да запази мнозинството си в Сената.