Запорожката атомна електроцентала премина в работен режим в съответствие с руските стандарти. Това обяви ръководителят на назначената от Русия администрация на град Енергодар Александър Волга, цитиран от руските медии.

"Запорожката АЕЦ вече работи съгласно руските стандарти, тъй като с указ на президента на Руската федерация бе определен операторът, който ще експлоатира съоръжението. Запорожката АЕЦ вече е част от руската компания "Росенергоатом" и е преминала под юрисдикцията на Русия", посочи той.

"Заплатите вече ще се изплащат от Русия. По-рано те се изплащаха от компанията НАЕК (украинският оператор на централата "Енергоатом"), въпреки че ние контролирахме тази територия", допълни Волга.

Той отбеляза, че ремонтът на електропроводите продължава.

На 11 септември беше спрян шести енергоблок на Запорожката АЕЦ - единственият останал работещ блок.

Вчера Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор "Росенергоатом", обяви, че централата ще премине към руско ядрено гориво, след като изчерпи настоящите си резерви.

Ръководителят на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обаче заклейми като "фалшиви новини" руските твърдения, че контролираната от Русия Запорожка АЕЦ ще има нужда от руско гориво.

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук