В Гърция се разпространяват фалшиви ваксинационни сертификати, платени в криптовалута. Според информацията от журналистическо разследване на телевизия Алфа групата за търговия с медицински документи е действала в социалните мрежи, а цената на удостоверението е 200 евро, предаде Нова тв.

Здравните експерти смятат, че ситуацията в Северна Гърция с пандемията COVID-19 продължава да бъде сериозна. От 1 октомври там беше въведен частичен локдаун, който ограничава излизането от 1.00 до 6.00 ч. и забранява музиката в заведенията. Очаква се да бъдат въведени нови ограничителни мерки и в района на Кавала, Ксанти, Драма и Пиерия.

По данни от 3 октомври случаите на новозаразени с COVID-19 леко намаляват. Процентът на положителните проби от направени 150 507 теста е 0,77. Регистрираните смъртни случаи са 31.


Експертите смятат, че трябва да бъде ускорен ваксинационният процес, тъй като в момента имунизираните в Гърция са под 50 на 100. От 4 октомври в страната започва поетапно отваряне на университетите. Няма големи притеснения за функционирането им в условия на пандемия, тъй като повечето преподаватели и студенти са ваксинирани.