Трима загинаха вчера и седмина бяха ранени при експлозия в жилищен блок в Кишинев. Това съобщи след заседание на комисията по извънредни ситуации в молдовското вътрешно министерство шефът на генералния полицейски инспекторат Александру Пънзар.

Спасители са открили телата на жена и дете под развалините на 14-ия етаж. Третият загинал е възрастен мъж, починал в болница от получените травми.

В болница са били настанени и седмината пострадали, включително спасител, върху когото е паднала бетонна конструкция. В момента там остават само двама - спасителят и жена с тежки изгаряния и други травми, уточни здравната министърка Силвия Раду.

Според говорителката на управлението по извънредни ситуации в министерството Лилиана Пушкашу предварителни данни сочат, че на 16-ия етаж от сградата е експлодирала газова бутилка, използвана незаконно за огрев на жилища, чийто проект предвижда електрическо отопление.

Пострадали са апартаментите от 13-и до 18-и етаж и някои междуетажни прегради, посочи шефът на гражданската защита в Молдова Михаил Харабаджиу.

По думите на хора от блока под развалините може да са останали още най-малко трима души. Пънзар обаче уточни, че тези данни са съмнителни, доколкото мнозина собственици на жилища са в чужбина и са давали апартаментите под наем, пише novini.bg. Евакуираните жители на блока са временно настанени в обществени сгради, където за тях се грижат лекари и психолози. За блока е осигурена полицейска охрана с цел недопускане на мародерство, каза Пънзар.