„Макдоналдс“ затвори над 800 свои ресторанта в Русия. Кои други международни компании напуснаха страната заради „специалната операция“?

McDonald’s
Дейност: заведения за бързо хранене.

Каква е причината за напускането и за колко време: ръководителят на компанията Крис Кемпчински каза, че е необходимо да затвори своите ресторанти в Русия във връзка със "специална операция" в Украйна. „Според нашите ценности не можем да пренебрегнем безсмислените човешки страдания в Украйна“, написа той.

Според Кемпчински към момента не може да се разбере колко дълго ще продължи спирането на дейността на компанията. Въпреки това McDonald's ще продължи да изплаща заплатите на 62 000 служители в Русия.
Какво губят руснаците: всичките 850 ресторанта на McDonald’s се затварят в страната.

Visa и Mastercard
Дейност: платежни системи.

Каква е причината за напускането и за колко време: компаниите обясниха ограниченията с факта, че не са съгласни с провеждането на руската „специална операция“ в Украйна. Колко време ще трае това - не се знае.

Какво губят руснаците: притежателите на карти Visa и Mastercard, издадени в Русия, са лишени от възможността да извършват трансакции в чужбина, включително да правят онлайн покупки и да плащат за абонамент за чуждестранни онлайн услуги. От своя страна собствениците на карти, издадени в други страни, няма да могат да ги използват в Русия.

IKEA
Дейност: мебели и стоки за бита.

Каква е причината за напускане и за колко време: компанията свързва своето напускане с последствията от руската "специална операция" в Украйна - сериозни смущения във веригата на доставки и условията на търговия. Колко време ще продължи спирането на дейностите не е известно. IKEA обеща да не уволнява руските си служители и още 3 месеца те ще бъдат регистрирани в компанията срещу заплащане.

Какво губят руснаците: В Русия спряха да се внасят продуктите на IKEA. Подизпълнителите на компанията - другите мебелни магазини, в Русия също спряха работа, както и онлайн магазина също спря да работи.

Microsoft
Дейност: софтуер (операционна система Windows, софтуерен пакет Microsoft Office) и хардуер - включително игровата конзола Xbox.

Каква е причината за напускането и за колко време: президентът на компанията Брад Смит каза, че е "ужасен" от снимките и новините, които идват във връзка със събитията в Украйна. В изявлението му се казва, че спирането на дейността е свързано и със санкциите срещу Русия. Колко време ще продължи това - не е известно.

Какво губят руснаците: Според данните на „Комерсант“ над от 88% от потребителите на компютри в Русия използват Windows. Компанията е спряла доставките си за Русия и предоставянето на услуги в страната. Освен това популярната видеоигра Minecraft, която също се произвежда от Microsoft, беше свалена от онлайн магазините за руснаците.

Apple
Дейност: смартфони, компютери и софтуер.

Каква е причината за напускането и за колко време: компанията заяви, че напускането й е отговор на началото на руската „специална операция“ в Украйна. Колко време ще продължи спирането на дейностите - не е известно.

Какво губят руснаците: в Русия спря вноса на продукти на Apple - iPhone, MacBook, airpods и други стоки и спря да се извършва техническата поддръжка на територията на страната. Онлайн магазинът спря да работи. Компанията също така забрани на руснаците да използват безконтактната система за плащане Apple Pay.

Adobe
Дейност: софтуер (Photoshop, Premiere, Illustrator и други услуги).

Каква е причината за напускането и за колко време: изпълнителният директор на компанията Шантану Нараен каза, че продуктите на Adobe не трябва да се използват за подкрепа на руската „военна специална операция“ в Украйна. „Разбираме нашата отговорност да подкрепяме демокрацията и човечеството“, написа той в своя блог. Колко време ще продължи спирането на дейностите - не е известно.

Какво губят руснаците: Компанията спря продажбата на всички продукти и услуги за руснаци, а също така обеща да спре достъпа на руските държавни медии до тях. Програмите, които вече са платени от потребителите, ще продължат да работят в Русия до края на абонамента, но няма да е възможно да бъдат подновени.

Inditex
Дейност: дрехи на марките Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius и Pull and Bear.

Каква е причината за напускането и за колко време: „При сегашните обстоятелства не можем да гарантираме нашата търговия“, казаха накратко в изявление на компанията. Inditex не уточни колко дълго ще продължи спирането на дейността й, но подчерта, че не съкращава служителите си в Русия.

Какво губят руснаците: компанията затвори всички 502 магазина за дрехи в Русия и спря онлайн продажбите.

DHL
Дейност: експресна доставка на товари и документи.

Каква е причината за напускането и за колко време: компанията свързва спирането на дейностите си със заплахата за безопасността на своите служители. Колко време ще продължи - не е известно. „Много сме разстроени от събитията в Украйна“, се казва в изявление на компанията.
Какво губят руснаците: DHL спря да доставя товари и документи в Русия, както и в цялата страна.

OBI
Дейност: строителни и домакински стоки.

Каква е причината за напускането и за колко време: от компанията заявиха, че са „дълбоко загрижени за трагичните събития в Украйна и не виждат друг изход“ освен да преустановят дейността си в Русия. Колко време ще продължи това - не се уточнява.

Какво губят руснаците: компанията затвори всичките 27 магазина в Русия и спря онлайн продажбите.

Airbnb и Booking.com
Дейност: услуги за краткосрочно наемане на жилища.

Каква е причината за напускането и за колко време: шефът на Airnbnb Брайън Чески обяви спирането на услугата, без да обясни причините. Преди това той призна, че по-голямата част от бизнеса му ще трябва да бъде „ограничен“ поради санкции срещу Русия. Колко време ще продължи това - не е известно. Услугата

Booking.com не е направила публично съобщение за закриване на дейността си в Русия.

Какво губят руснаците: Търсенето и резервирането на имоти в Русия вече не са достъпни, но руснаците все още могат да намерят апартаменти и хотели в чужбина. Изпълнителният директор на Airbnb обаче каза, че подобни опции не трябва да са достъпни за руснаците и беларусите.

Netflix
Дейност: стрийминг услуга, която позволява да се гледат филми и телевизионни предавания на база абонамент.

Каква е причината за напускането и за колко време: компанията обяви, че преустановява дейността си в Русия в знак на протест срещу събитията в Украйна. Колко време ще продължи това - не е известно.

Какво губят руснаците: Netflix замрази производството на четири руски видеопроекта, включително криминалния трилър, режисиран от Даша Жук.

Услугата също така е отказана на 20 руски телевизионни канала, чието излъчване беше длъжна да осигури връзката със законодателството за „приземяване“ на компании. Освен това няма да е възможно да се плаща за абонамент за услугата в Русия поради ограниченията, наложени от Visa и Mastercard.

Spotify
Дейност: стрийминг услуга за слушане на музика.

Каква е причината за напускането и за колко време: Компанията направи изявление, че е затворила офисите си в Русия, за да гарантира безопасността на служителите си. „Ние сме дълбоко шокирани и разстроени от събитията в Украйна“, каза Spotify. От службата не уточниха колко време ще продължи спирането на дейностите.

Какво губят руснаците: Ще бъде невъзможно да се плати за абонамента Premium за услугата в Русия поради ограниченията, наложени от Visa и Mastercard.

Nike, Adidas и Puma
Дейност: дрехи и стоки за спорта.

Каква е причината за напускането и за колко време: компаниите преустановиха дейността си във връзка със събитията в Украйна. Включително и заради това, че те няма да могат да осигурят правилната доставка на стоки в Русия. Компаниите не уточниха сроковете за замразяване на своята дейност.

Какво губят руснаците: компаниите затвориха магазините си в Русия и спряха продажбата на своите стоки в уебсайтове и в мобилните приложения.

Освен това Adidas замрази партньорската си програма с Руския футболен съюз - компанията предоставя облеклото за руските футболисти от 2008 г. Puma преустанови сътрудничеството си с руските баскетболисти.

Universal, Paramount, Warner Bros. и Sony, Disney
Дейност: филми и анимационни филми.

Каква е причината за напускането и за колко време: компаниите обявиха спиране на разпространението на филми в Русия поради „специалната операция“ на Русия в Украйна. В официални изявления се казва, че те "следят ситуацията и се надяват на мирно разрешаване на трагедията". Колко време ще продължи спирането дейността им - не е известно.

Какво губят руснаците: компаниите отмениха пускането и разпространението на всички свои филми в Русия.

Ford, BMW, Hyundai, Škoda, Volkswagen Group и Nissan
Дейност: автомобили и компоненти за тях.

Каква е причината за напускането и за колко време: компаниите са загрижени от военните действия на Русия в Украйна и „заплахите за мира и стабилността, свързани с това“. Някои от тях говориха за проблемите си с доставките. Не се знае колко време ще продължи спирането на дейността им.
Какво губят руснаците: компаниите преустановиха дейността си в Русия на производство и доставки. Така руснаците се лишават от новите автомобили на тези марки и оригиналните компоненти за тях.

Boeing и Airbus
Дейност: Самолети и компоненти за тях.

Каква е причината за напускането и за колко време: компаниите обявиха спиране на дейността си във връзка със „специалната операция“ на Русия в Украйна и санкциите срещу Русия.

Не се знае колко време ще продължи спирането на дейността им.

Какво губят руснаците: компаниите спряха обслужването и техническата поддръжка на руските самолети, обучението на пилоти и доставката на резервни части за Русия. Въпреки това експлоатацията на самолетите в страната ще продължи, а отговорността за техническата им поддръжка бъде възложена на някоя от руските компании.

Още шест неочевидни загуби за руския пазар

Доставките за Русия ще бъдат силно ограничени от групата компании Procter & Gamble - тя притежава марки продукти за дома и лична хигиена.

Сред тях са добре познатите пелени Pampers, прахове и гелове за пране Ariel, Tide, Myth и Lenor, женските дамски превръзки Always, Tampax, Naturella и Discreet, самобръсначките Gillette, Braun и Venus, шампоаните на Head & Shoulders, почистващия препарат Fairy, домакинските почистващи продукти Mr. Proper, четките и пастите за зъби Oral-B и Blend-a-Med, дезодоранта Old Spice и други.

P&G заклейми "агресията под всякаква форма" и уточни, че намалява операциите си в Русия, и ще осигурява за руснаците само най-необходимите стоки.

Също обяви спирането на дейността си и компанията Unilever, която произвежда дезодоранти Dove, Axe и Rexona, както и почистващи продукти Domestos и Cif,.

Американският производител и дистрибутор на козметика Estee Lauder също напуска. Компанията реши да прекрати всички търговски дейности в Русия.

Марките, които произвежда, притежават значителен дял от сегмента, включително Bobbi Brown, MAC, Tom Ford, DKNY, Jo Malone и Clinique. „Ние сме съсипани от трагичните събития в Украйна и подкрепяме всички, които страдат, включително нашите служители“, се казва в изявление на компанията.

Във връзка със събитията в Украйна, колкото и да е невероятно! - един руски производител също ще ограничи работата си. „АвтоВАЗ“ ще спре сглобяването на автомобили заради дефицита на електронни компоненти.

В момента е известно, че производствените мощности в Толиати и Ижевск са били замразени на 5 март, като те също планират да направят това от 9 до 11 март - само за четири дни.

Освен това финландският производител на сладкарски и хлебни изделия Fazer напълно ще напусне Русия. Компанията заяви, че "не вижда друго решение" във връзка с действията на Русия в Украйна и нарече случващото се за акт на агресия, който има трагични последици за целия регион.

Компанията затваря производствените си мощности в Русия - три пекарни в Санкт Петербург и една в Москва, а също така спира и износа си на продукти. Fazer не уточнява дали компанията планира да възобнови дейността си в Русия по-късно.

И накрая, възможността за обучение за руснаци ще бъде затворена от американската образователна платформа Coursera. Проектът изпрати писма до потребителите си в Русия, в които посочва, че „поради кризата в Украйна“ тяхното образование се спира.

Тези, които вече са платили за курсовете, имат 90 дни, за да ги завършат. Платформата предоставя възможност за обучение онлайн и получаването на сертификати за курсове от университети като Станфорд и Йейл, както и от IT гиганта Google.

Превод: "Труд"/ Павел Павлов