Технологичният гигант Google, дъщерна компания на Alphabet, планира да прокара подводни кабели, осигурявайки интернет достъп до най-малко осем отдалечени островни държави в Тихия океан съгласно сделка между САЩ и Австралия. Това е казал пред Ройтерс официален представител на американската администрация.

Сделката ще разшири търговски проект на Google в региона, осигурявайки интернет достъп на жителите на Микронезия, Кирибати, Маршаловите острови, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Източен Тимор, Тувалу и Вануату.

Пари

Очаква се новината да бъде съобщена по време на официално посещение в Белия дом на австралийския премиер Антъни Албанезе. Сделката предвижда финансиране от правителствата и на двете страни.

Канбера ще предостави 50 милиона долара, а Вашингтон - още 15 милиона долара, твърди източникът от американската администрация.

Малките и понякога изолирани страни в Тихия океан привлякоха вниманието през последните години, тъй като Китай и Съединените щати ги ухажват с инфраструктурни проекти и военни партньорства.

В момента Google работи върху оптичен кабел, който свързва Тайван с Филипините и САЩ.

Като част от проекта, Вашингтон ще работи със страните за устойчивост на киберсигурността, като им помагат да архивират ключова информация в глобалните облачни мрежи, според източника.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук