Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че не е издавал разпореждане академик Валери Легасов, който участва в разследването на причините за аварията в АЕЦ „Чернобил”, да не бъде награждаван със звание „Герой на социалистическия труд” и не е възпрепятствал кариерата му на учен. Според сюжета на сериала „Чернобил”, който бе излъчен по HBO, ученият се прощава с кариерата си, след като в съда представя своята теория за катастрофата от април 1986 г.

„Не съм давал (указания). Кой друг дава освен мен? Това са измислици”, заяви той. Горбачов добави, че все още не е гледал сериала, защото е в болница.

Повишеният интерес към живота на учения възникна след края на филма, в който Легасов бе изигран от актьора Джаред Харис. В последния епизод той дава показания пред съда.Легасов обвинява държавата, че е премълчала за дефектите в реакторите. В действителност ученият не е разпитван по делото срещу работниците от централата. Сцената с него е художествена измислица.

Валери Легасов е сред членовете на правителствената комисия по разследване на причините и ликвидиране на последиците от аварията в чернобилската АЕЦ. Според една от версиите, с доклада, който е изнесъл на конференцията на МААЕ във Виена през 1986 г., той е разгласил секретни данни.

Някои историци предполагат, че след изказването му Горбачов е взел решение да не му дават звание. Издигането му по кариерната стълбица след този случай е прекратено. Академикът два пъти е бил предлаган за това звание, но така и не го получава. През 1988 г. той слага край на живота си.