Специалният самолет на военновъздушните сили на САЩ, с който председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна днес в Малайзия, е излетял от Куала Лумпур и се движи на югоизток. Това сочат данни на сайта Flightradar24 ("Флайтрадар24"), който следи полетите, предаде БТА.

Според тайванския в. "Лянхъбао" обаче днес в малайзийската столица от Япония е пристигнал и друг самолет от същия тип (С-40С). Още не се знае кой от тях ще използва Пелоси и какво е предназначението на втората машина.

По данни на тайвански медии тази вечер председателката на Камарата на представителите ще пристигне на необявено посещение в Тайпе.

Светът изтръпна! Пелоси излетя, Тайван извади ПВО системи на летището, Китай стреля до острова ВИДЕО

Русия обвини днес САЩ, че "дестабилизират света", предизвиквайки напрежение около Тайван, тъй като евентуалното посещение на Пелоси там разгневи Пекин, предаде Франс прес.

"Вашингтон дестабилизира света. Нито един уреден конфликт през последните десетилетия, затова пък не един предизвикан", написа в Телеграм говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.