Полските фирми започват да предлагат "мъжки работни места" на украински жени, които са се преместили заради войната в Украйна.

Това съобщават в аналитичния център на агенцията по заетостта Gremi Personal, цитиран от УНИАН.

По този начин работодателите искат да постигнат две цели - да запълнят свободните работни места за мъже, чийто недостиг сега изпитва всеки сектор на полската икономика, както и да дадат възможност на украинските бежанци да намерят работа и да печелят пари в Полша.

Логистичната индустрия беше една от първите, които се адаптираха, където на жените сега се предлага работа като комплектовачи на стоки в складове. Някои складове намаляват теглото на колетите до удобно ниво за жените. Началото на "високия" сезон в логистиката и търговията също води до увеличаване на търсенето на работници със специална квалификация. Например оператори на мотокари. За това се откриват специални училища за украински жени.

Освен това някои предприятия от хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателни и рибни фабрики) са създали специален график за жени от Украйна, за да могат да работят на смени и да имат време да се грижат за децата.

В следващите седмици броят на свободните работни места за жени ще се увеличи заради началото на "високия" производствен сезон. През последната седмица те са се увеличили с 10-15%. Без познания на езика и опит украинските жени в Полша получават около 3400 - 3600 злоти на месец (около 1500 лева). Това е работа в хранително-вкусовата промишленост, логистичните складове и сектора на услугите.

Според Министерството на семейството и социалната политика на Полша почти 180 хиляди граждани на Украйна вече са намерили работа в страната - това е повече от една трета от възрастните, регистрирани в системата PESEL (полски аналог на идентификационния код).

Почти 75% са жени. Приблизително половината от работниците от украински произход извършват проста работа в Полша. От министерството съобщават, че най-често работят в складове, в гастрономията и в хотелиерството.


Превод: БЛИЦ