Германия, критикувана от Киев за ограничените си доставки на оръжия, ще достави усъвършенствана система за противовъздушна отбрана, способна да “защити голям град от руски нападения”, обяви канцлерът Олаф Шолц в сряда, цитиран от АФП, пише Труд бг.

“Германското правителство реши да предостави най-модерната система за противовъздушна отбрана, достъпна за Германия, системата Iris-T”, Шолц пред Бундестага.

Тази система “ще позволи на Украйна да защити цял голям град от руски въздушни удари”, аргументира се германският лидер, уверявайки, че страната му ще “изпрати повече оръжия” в Киев. Тази система за противовъздушна отбрана е разработена от германския оръжеен производител Diehl.

Германия ще достави и радарна система, способна да засича артилерийските единици на противника, добави той.

Берлин продължава и косвените си доставки през други европейски страни. Германия постигна наскоро споразумение с Гърция Атина да изпрати военни превозни средства от съветската епоха в Украйна в замяна на по-модерна броня, предоставена от Берлин.

Германия вече беше сключила подобна сделка с Чешката република за подпомагане на доставките на оръжие за Украйна и в момента преговаря за сделка с Полша, припомнят международните наблюдатели.

Новината от Берлин дойде часове след като американският всекидневник “Ню Йорк Таймс” излезе с публикация от името на президента Джо Байдън, в която официално уверява, че САЩ “ще предоставят на украинците по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще им позволят да поразяват по-точно ключови цели на бойното поле в Украйна”.

Съобщението се отнася до Himars, мобилна система за изстрелване на ракети - монтирана върху леко бронирани машини - която може да изстрелва множество ракети едновременно.

Кремъл веднага обвини Вашингтон, че “хвърли масло в огъня” след съобщението за доставка на американски ракетни системи в Киев за отблъскване на руската офанзива в Украйна. “Линията на САЩ е да се бият с Русия до последния украинец.

Подобни доставки не насърчават украинските лидери да искат подновяване на мирните преговори”, заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

“Всяка доставка на оръжие увеличава риска от подобно развитие”, каза за РИА “Новости” руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Москва предложи медал за заслуги на семейството 

Синът на Зеленски му дава военни съвети 

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски, Елена, каза, че деветгодишният им син Кирил дава съвети на баща си по военни въпроси. Това съобщава британският таблоид “Дейли Мейл”.

Според Елена Зеленска, детето казва на президента на Украйна какво оборудване, според него, трябва да бъде закупено - танкове, самолети или дронове, и оценява качеството на чуждестранната помощ - казва кои държави помагат добре на Украйна и кои са “лоши”.

Зеленска нарича пред британското издание сина си “военен експерт, с когото можете да говорите с месеци”.

Официалният говорител на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира публикацията с думите, че цялото семейство на украински президент заслужават медали за заслуги.

“Това си заслужава орден за заслуги. Даже два: за сина и за съпругата. Не, дори три. И един за “Дейли Мейл”, написа Захарова в официалния си профил в социалната мрежа “Телеграм”.

След обявените от ЕС наказателни мерки

Русия вече работи срещу ефекта от ембаргото

“Има преориентация (на руската икономика), която ще ни позволи да сведем до минимум негативните последици”, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Русия вече предприема мерки, които ще “минимизират” въздействието на ембаргото върху руския петрол, обявено от Европейския съюз с цел да накаже Москва за офанзивата ѝ в Украйна, заяви Кремъл в сряда.

“Тези санкции ще имат отрицателно въздействие за Европа, за нас и за целия световен енергиен пазар. Но има преориентация (на руската икономика), която ще ни позволи да сведем до минимум негативните последици”, каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитират от световните агенции.

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение в понеделник, което трябва да позволи драстично намаляване на вноса на руски петрол до края на годината. По този начин Брюксел се надява да лиши Русия от важен източник на приходи за финансиране на офанзивата ѝ в Украйна.

Тази мярка е част от шести пакет от санкции, приет от ЕС, който предвижда също изключване на три руски банки от международната финансова система “Суифт”, включително Сбербанк, водещата банкова институция в страната, припомнят международните наблюдатели.

Русия досега винаги е омаловажавала обхвата на икономическите санкции, предприети от началото на войната в Украйна от западните страни. Ефектът от санкциите обаче започва да се усеща, особено с ускоряването на инфлацията и много икономисти смятат, че ситуацията ще се влоши през следващите месеци, коментира АФП.

Крим не беше даден на Украйна от Хрушчов

Решението е взето от “наследника” на Сталин Маленков

Пристанището на Севастопол е от стратегическо значение за Черноморския флот на Русия.

Александър Илин

Точно преди 65 години, на 19 февруари, се случи събитие, което не оказа съществено влияние върху обществено-политическия живот на Съветския съюз, но в крайна сметка се превърна в бомба със закъснител за следващите поколения.

На този ден през 1954 г. въз основа на указ на Президиума на Върховния съвет се извършва прехвърлянето на Кримската област от РСФСР към Украинската ССР. Необходимостта от тази стъпка се обяснява с “общността на икономиката, териториалната близост и тесните икономически и културни връзки между Кримския регион и Украинската ССР”.

Тогава никой не можеше да си помисли, че след по-малко от 40 години СССР вече няма да бъде, а Русия ще загуби едно от основните пристанища със стратегическо значение и ще наеме военноморска база, искайки “доброто” на Киев. И тогава ще се случат събития, в резултат на които Крим ще стане част от Русия и ще започне война в Донбас, разделяща руснаците и украинците на два лагера.

Никита Хрушчов, за когото се твърди, че е дал Крим на Украйна, отдавна е обвиняван за всички неприятности. Въпреки това, много историци твърдят, че всъщност основната роля при вземането на това решение е изиграна от Георги Маленков, Клим Ворошилов и Лазар Каганович, които тогава са имали по-голямо влияние от Никита Сергеевич.

До този момент Сталин е починал само преди година, оставаха още две години до триумфалния ХХ конгрес на Хрушчов и председателят на Министерския съвет на СССР, гореспоменатият Маленков, можеше да заеме мястото на Сталин.

Според друга гледна точка Крим е прехвърлен към Украинската ССР по лична инициатива на Хрушчов.

А причината може да бъде както опит за привличане на подкрепата на украинската номенклатура в борбата за власт с Маленков, така и желанието да бъде реабилитиран за организиране на масови репресии в Украйна през 30-те години на миналия век.

На 1 октомври 1991 г. Президиумът на Върховния съвет на Крим обявява, че полуостровът е прехвърлен на Украйна през 1954 г. “без да се вземе предвид мнението на хората” и предлага да се отмени указът и след това да се проведе референдум.

Окончателното решение за обжалване пред президента на СССР Михаил Горбачов по този въпрос обаче така и не беше взето.