Владетел, водещ бурен частен живот, той си пада по развлеченията и е запален по авиацията. Същевременно обаче този монарх е обигран тактик и отличен познавач на въоръжените сили. Маха Ваджиралонгкорн, чиято коронация предстои в събота, е смятан за непредсказуем и поддържа мистерията около себе си.

Зад стените на кралската резиденция, главата му ще бъде поръсена със светена вода - и надарен вече с върховната власт, той ще заеме мястото си в тронната зала под девететажния бял балдахин, символизиращ свещеното кралско величие, а после сам ще си сложи "Великата Корона на победата", изработена от над седем килограма злато и инкрустирана с диаманти.

Преглед на изображението в Twitter

Три дни преди тази грандиозна церемония Маха Ваджиралонгкорн, разведен три пъти, обяви за всеобща изненада, че се е оженил отново и съпругата му, негова дългогодишна приятелка, някогашна стюардеса, става вече кралица Сутхида.

Единствен наследник от мъжки пол на крал Пумипон Адулядет, починал през 2016 г., Маха Ваджиралонгкорн се готви от малък да заеме престола. "Аз съм принц от първия миг на живота си. Една риба трудно ще обясни какво е да си риба, една птица - какво е да си птица", разкри той пред Би Би Си през 1979 г. в едно от редките си интервюта.

Дни преди коронацията придворният астролог Чатчай Пингерн му изготви хороскоп в храма на Изумрудения Буда в Банкок. Но предсказанията ще останат тайна за вечни времена, защото всичко, свързано с монарха, е табу. И тежко на дръзналия да го наруши, защото посегателствата срещу кралската особа се наказват тук с години затвор.

Преглед на изображението в Twitter

От възкачването си на трона 66-годишният днес Маха Ваджиралонгкорн изобщо не е променил своите навици.

Той се появява твърде рядко пред публика за разлика от баща си, който обикаляше безспир провинциите на кралството, а годишните му обръщения, излъчвани по телевизията, бяха очаквани и грижливо анализирани политически събития. Един от най-богатите монарси на планетата, Маха Ваджиралонгкорн обаче прекарва много време в Германия, където притежава няколко резиденции и откъдето често излита, пилотирайки сам своя Боинг-737.

"Това е начин да се измъкнеш от оковите на протокола в Тайланд", коментира Софи Боасо дю Роше, експерт от Френския институт за международни отношения.