Депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън вече открито обсъждат как той да бъде свален от поста и като 20 от тях ще внесат писма в „Комитет 1922“ още днес, за да стартира процедура по вот на недоверие, пише „Дейли телеграф“, цитиран от tribune.

По информация на изданието вече са подадени няколко писма, но е необходимо те да станат 54.

Причина за възмущението на депутатите стана интервю на премиера във вторник, в което той коментира партитата по време на ковид ограниченията, в които е участвал. Джонсън отбелязва, че никой не го е предупредил, че партито на „Даунинг стрийт“ през май 2020 г. е било в нарушение на правилата на локдауна.

Днешният брой на „Индипендънт“ излиза на първа страница със заглавие – „Никой не ме предупреди, че купонът е против правилата, каза човекът, който създава правилата“. Политическите наблюдатели са на мнение, че с това интервю Борис Джонсън „си е вкарал автогол“.

Твърди се, че депутати от различен ранг и различни крила на Консервативната партия смятат, че вече могат да бъдат събрани достатъчно писма с искане на вот на недоверие в премиера след като бъде публикуван доклада на държавния служител Сю Грей, която разследва случаите с партита на „Даунинг стрийт“ по време на локдауна.

Междувременно стана ясно, че Доминик Къмингс, бившият първи съветник на Борис Джонсън, ще бъде интервюиран в рамките на разследването. Къмингс първи подаде сигнал за партито на 20 май 2020 година.

След като премиерът заяви в парламента, че е присъствал за малко на събирането, но с ясното съзнание, че това е работна среща, бившият съветник заяви, че Джонсън е излъгал пред депутатите и че той лично го е предупредил за последствията от това събиране.

Заместник-лидерът на опозиционна Лейбъристка партия Анджела Рейнър изтъкна, че ако министър-председателят има поне малко уважение към британския народ, трябва да направи достойното нещо като подаде оставка.