Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и турският президент Реджеп Ердоган водиха открит и продуктивен разговор, в който обсъдиха взаимно изгоден начин за подобряване на двустранните отношения, съобщи говорител на Държавния департамент, който придружава Тилърсън на посещението му в Турция, предаде Ройтерс.

В продължилата над три часа среща Ердоган е изразен "съвсем ясно" очакванията на Турция, по-специално по сирийския въпрос, заявиха турски представители, цитирани от Франс прес.

"В разговора бяха обсъдени регионалните събития, като започне със Сирия и Ирак, както и борбата с тероризма и двустранните отношения. Очакванията на Турция по тези въпроси бяха предадени съвсем ясно" на Тилърсън, казаха турските представители.

Отношенията между двамата натовски партньори са обтегнати по редица въпроси, по-специално подкрепата на Вашингтон за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, които за Анкара са терористи, отбелязва Ройтерс. Очаква се утре сутрин да се състои среща и съвместна пресконференция на Тилърсън и турския външен министър Мевлют Чавушоглу. На 12 февруари Чавушоглу заяви, че отношенията между Анкара и Вашингтон могат "или да се възстановят, или окончателно да се развалят.