Говорителят на руския премиер Наталия Тимакова коментира законопроекта за разширяване на санкциите срещу Русия, внесен от американски сенатори в Конгреса на САЩ. "Трудно ми е да коментирам законопроекти, приемани в чужда страна. Но е жалко, че подобни решения се инициират в Америка от хора като Маккейн", заяви тя, цитирана от "Взгляд" на 11 януари.
По думите й правителството на Русия е за възстановяване на икономическите отношения между двете страни, които сега "са сериозна деградирали". Както посочва Тимакова, те "и преди не са били на особено високо равнище", предава ТАСС.

Тимакова припомня визитата на Медведев в САЩ през 2010 г. и срещата му с американски сенатори, на която присъствал и Джон Маккейн. Според нея още тогава било видно, че Маккейн "е напълно съсипан от личната си трагедия, свързана с Виетнам".

Тя подчерта, че Маккейн " не е човекът, който определя вектора" на отношенията между Москва и Вашингтон.

Тимакова изрази съжаление, че "именно такива зловредни политически старци се опитват да наложат позицията си на американския народ".
"Понякога е добре човек да прояви мъдрост и да си тръгне навреме", каза тя.

По-рано стана ясно, че група американски сенатори предложи да бъдат разширени санкциите срещу Русия. Сред вносителите има представители както на Републиканската, така и на Демократическата партия на САЩ: Джон Маккейн, Линдзи Греъм, Робърт Портман, Бен Кардин и Боб Менендес.

Лично Маккейн заяви, че сенаторите ще се съобразят с "позицията на Конгреса", а не на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Източник: Руски дневник