Абсурдни са обвиненията по адрес на властта в Русия за съпричастност към кибератаките в щаба на движението "На марш" на кандидата за президент на Франция, от който се явява Емануел Макрон. Това обяви Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
"Не може и дума да става за каквато и да е съпричастност към официална Москва за подобни атаки, имали или нямали място", заяви Дмитрий Песков - прессекретар на президента на Русия Владимир Путин. „Всички обвинения на официална Москва за възможна съпричастност към подобни атаки са абсурдни", каза Песков.

Той напомни, че подобна позиция Кремъл изразява и за обвиненията от Вашингтон. "Нямаме и не сме имали никакво намерение да се намесваме във вътрешните дела на другите страни, още повече, в електоралните процеси", подчерта той и допълни: „Никога официална Москва не се занимава с подобни неща, не възнамерява да се занимава и в бъдеще и не смята да се примирява с изявления, когато някой външен се опитва да се намесва в нашите собствени дела".

По-рано генералния секретар на движение "На марш" Ришар Феран заяви, че щабът му е подложен на кибератака от страна на Русия. Феран в ефира на радиостанция Europe 1 потвърди, че руските масмедии "ежедневно" съобщават за "фалшиви новини" за движението "На марш".

Той също съобщи, че сайт от кампанията на Макрон и неговата база данни ежедневно са подложени на стотици и даже на хиляди електронни атаки, идващи от територията на Русия".

Никакви конкретни доказателства от Феран не бяха приведени в подкрепа на това твърдение. По мнението на Феран, Макрон се оказа цел на външната атака, че той "подкрепя силна Европа, Европа, която демонстрира своята мощ, в това число и пред лицето на Русия, тогава, когато другите кандидати действат с много по-приятелска позиция по отношение на Русия".