ЦЕРН отстрани водещ учен, след като той заяви, че физиката е „измислена от мъже”. Коментарът на професор Алесандро Струмия от университета в Пиза бе направен по време на презентация, организирана от Европейския център за ядрени изследвания, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Институцията публикува изявление, в което се дистанцира от изказването на професор Струмия, който ще бъде извикан за обяснения пред вътрешната дисциплинарна комисия. От ЦЕРН определиха презентацията на учения като „крайно неприемлива”.

„ЦЕРН винаги се е стремял да провежда своята научна мисия в мирна и толерантна среда”, се посочва в изявлението на институцията. В него се подчертава, че презентацията на учения е в строг разрез с „Кодекса на поведение” на ЦЕРН.

От институцията заявиха, че за жалост възгледите на учения „рискуват да хвърлят сянка върху важните послания и постижения на научния форум”.

Професор Струмия бе един от ораторите на научен форум в Женева, чиято основна тема бе високо енергийната физика и половото равенство. Той заяви пред аудитория, съставена основно от млади жени физици, че резултатите от неговото изследване доказват, че „физиката не е сексистка спрямо жените. Въпреки това истината не е важна, защото всичко се дължи на политическа битка, налагана от външни фактори”.

Той представи серия от графики, които според него показват нагледно как жените измествали мъже, чийто изследвания били цитирани повече от учените в техните публикации. Това пък било гаранция за по-високо качество. Професор Струмия предостави и данни, които според него показват, че мъжете и жените изследователи са били равнопоставено цитирани в началото на своите кариери, но мъжете имали по-добри резултати с развитието си.

От ЦЕРН, който в момента се управлява от първата си жена генерален директор в своята история, заявиха, че не са били уведомени предварително за съдържанието на изследването на професор Струмия.

През 2015 г. нобеловият лауреат професор Тим Хънт подаде оставка от поста си в Лондонският университет, след като каза пред млади жени учени на конференция в Южна Корея, че „проблемът с момичетата в лабораториите се състои в това, че когато ги критикуваш, те плачат”.