Руският президент Владимир Путин е бил "подтикнат" към войната срещу Украйна, за да установи ново правителство в Киев, каза бившият италиански премиер Силвио Берлускони късно в четвъртък, в коментари, които вероятно ще разтревожат западните съюзници преди изборите в Италия, предава Ройтерс.

"Путин беше подтикнат от руския народ, от своята партия, от своите министри да започне тази специална операция", обясни Берлускони по време на участие в програмата "Порта а порта" по италианската телевизия РАИ Уно.

"Една мисия на двете проруски републики в Донбас отиде в Москва и говори с всички там, по радиото, пред пресата, по телевизията, с хора от партията на Путин, с министри от партията и после отиде и при него, за да му заяви: "Зеленски засили атаките на украинските сили срещу нашите сили по нашите граници. Сега има вече 16 000 жертви. Моля Ви, защитете ни, защото ако не го направите, ние не знаем какво ще се случи", каза Берлускони.

"Планът на Русия първоначално беше да завладее Киев "за една седмица", да смени украинския президент Володимир Зеленски с "правителство на достойни хора" и да се измъкне "след още една седмица", добави той.

Берлускони: Русия е изолирана от Запада, но Западът е изолиран от останалия свят

Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е част от дясната коалиция, която се очаква да спечели общите избори в неделя, не за първи път защитава действията на Путин в Украйна.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Берлускони каза, че е посетил полуострова с Путин и е видял местните жители да излизат и да благодарят на руския лидер.

При премиера Марио Драги Италия беше твърд поддръжник на западните санкции срещу Русия в отговор на нейните действия в Украйна, но сега ситуацията е по-сложна.

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Иатлиански братя", сочена за следващ премиер, обеща да се придържа към тази позиция, но Берлускони и другият й съюзник Матео Салвини са по-непредсказуеми.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук