Грета Тунберг обвини Израел, че извършва военни престъпления и геноцид в Ивицата Газа, като поиска да се сложи край на "непростимото насилие" дни след като израелските сили възобновиха атаките срещу палестинската терористична групировка Хамас, съобщи „Политико“.

"Ужасяващите убийства на израелски цивилни граждани от страна на Хамас по никакъв начин не могат да легитимират продължаващите военни престъпления на Израел", заяви шведската активистка: "Геноцидът не е самозащита, нито пък по някакъв начин е пропорционален отговор".

Тунберг, която Израел осъди за това, че публично показва подкрепата си за палестинската кауза, отвърна на обвиненията, че нейното активистко движение "Петъци за бъдеще" се е "радикализирало" или "превърнало в политическо".

"Ние винаги сме били политически, защото винаги сме били движение за справедливост", написа тя. "Солидарността с палестинците и всички засегнати цивилни граждани никога не е била под въпрос за нас".

В пламенната статия, написана заедно с други членове на групата "Петъци за бъдещето на Швеция", Тунберг осъди шведското военно сътрудничество с израелски оръжейни компании, което според нея "прави Швеция съучастник в израелската окупация и масовите убийства".

"Искането да се сложи край на това непростимо насилие е въпрос на основна човечност и ние призоваваме всеки, който може, да го направи", каза Тунберг. "Мълчанието е съучастие. Не можеш да бъдеш неутрален по отношение на разгръщащия се геноцид."

Тунберг спомена и рязкото увеличаване на антисемитските и ислямофобските прояви по света, включително в Швеция, където лидерът на крайно десните Шведски демократи Джими Окесон наскоро предложи да се разрушат джамии и където група протестиращи изгори израелското знаме близо до синагога в Малмьо.

"Това е неприемливо", каза тя. "Ние безрезервно осъждаме всички форми на дискриминация, включително антисемитизма и ислямофобията".

Миналата седмица Израел поднови офанзивата си в Газа, след като примирието между Израел и Хамас се провали. Офанзивата, започнала в отговор на изненадващото нападение на самата "Хамас" срещу Израел, при което загинаха над 1200 души, досега е отнела живота на повече от 15 000 палестинци по данни на Палестинската автономия и на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук