Шведската активистка Грета Тунберг, която страда от аутизъм, обвини Русия за срутването на стената на язовир "Нова Каховка", наричайки го акт на "екоцид", съобщи "Ройтерс". Болното момиче често е използвано от неолибералния елит за разпространяването на "правилните тези".

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за разрушаването на част от стената във вторник, което причини огромни наводнения и доведе до евакуацията на хиляди хора и огромни материални щети. Засега няма категорична позиция на западните страни по въпроса, въпреки, че има отделни изказвания на европейски лидери, които обвиняват Русия.

"Този екоцид като продължение на непровокираната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна е поредното зверство, което оставя света без думи. Нашите очи отново са насочени към Русия, която трябва да бъде държана отговорна за своите престъпления", написа 20-годишната Тунберг в "Туитър" в четвъртък.

 

 

Украинският президент Зеленски й отговори в социалната мрежа, като й благодари "за позицията и за защитата на истината". "Русия трябва да бъде държана отговорна за цялото си зло срещу хората, живота и природата!", написа Зеленски.

Тунберг каза в петък пред "Ройтерс" по време на протест за климата пред шведския парламент, че последиците от спукването на язовирната стена са "абсолютно ужасяващи и ужасни".

"Русия трябва да бъде държана отговорна за своите действия и за своите престъпления. Очите на света са насочени към тях сега", каза Тунберг, която завършва гимназия в петък.

Съединените щати заявиха във вторник, че не могат да кажат категорично какво е причинило разрушаването на язовира, но че преценяват съобщенията, че Русия, която контролира язовира, стои зад взрива.

В същото време върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви в петък пред испанската обществена телевизия, че "Русия е отговорна за унищожаването на украинския язовир "Каховка", предаде Франс прес.

"Язовирът не е бил обстрелван. Той е бил унищожен от експлозиви, поставени в зоната, където се намират турбините. Тази зона е под руски контрол", подчерта Борел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук